Werkwijze rokerscontrole aangepast

De werkwijze van de controleurs is aangepast, eerst was het zo dat de controleurs van de Voedsel- en Warenautoriteiten bij een horecagelegenheid naar binnen gingen en bij constatering van een overtreding de exploitant confronteerde met de overtreding.Het gevolg van deze controle is dat op dat moment elke kroegbaas een berichtje krijgt over de controle en zo dus snel de asbakken van de bar afgehaald werden. De controle gebeurde afgelopen weekend op vrijdag, hier zijn de controleurs bijna alle kroegen afgegaan ( zeker de veelplegers) en zaterdag zijn de controleurs van VWA aan de deur gegaan met het een boete van de constatering van de dag ervoor.

Is dit wel volgens de regels, mag er zomaar een boete gegeven worden voor overtredingen uit de toekomst die dus niet meer te bewijzen zijn. Of is het woord van de controleur net als dat van een agent die constateerde dat je geen gordel om had en je hiervoor beboet voldoende en dus wel rechtsgeldig.

Hoelang gaat het nog duren voordat er dadelijk helemaal niet meer gerookt mag worden (ook niet in een rookruimte) en dat je alleen nog buiten mag gaan zitten met je sigaret. De rookruimte is namelijk ook een probleem, stel dat er ruzie ontstaat in de rookruimte dan mag de portier niet ingrijpen, want hij is immers ook personeel en mag volgens de wet niet in de ruimte komen tijdens werktijd.

Er zitten in deze regelgeving nog veel haken en ogen, maar dat het de horecaondernemers veel geld kost aan boetes dat is zeker. Er zijn al enkele Helmondse exploitanten die stappen gaan ondernemen tegen de opgelegde boetes.

Reageer hieronder hoe jij tegen de controles aankijkt…