Helmond Sport onderuit tegen koploper NEC

Helmond Sport heeft vanmiddag in het Goffert Stadion met 3-1 verloren van koploper NEC. In tegenstelling tot wat deze eindcijfers doet vermoeden had het team van Jan van Dijk weldegelijk kans om met een resultaat uit Nijmegen te vertrekken.

Afgezien van de openingsfase waarin HS door de thuisclub overlopen werd, maakte de gedoodverfde kampioen van de Jupiler League zijn status in deze wedstrijd niet waar. De rood-groen-zwarten waren in balbezit ongelofelijk slordig, wat HS regelmatig de kans gaf om zelf gevaarlijk te worden. Toch kwam de thuisclub op voorsprong, een voorzet van de overigens matig spelende Navarone Foor werd door de veel beter spelende Christian Santos binnen gekopt (24′ ;1-0).

Drie minuten later had de gelijkmaker op het scorebord kunnen staan, na weer wat geknoei in de Gelderse achterhoede kreeg Weuts vanaf vijf meter de kans, maar hij schoot nog tegen verdediger Rens van Eijden aan.
HS kwam voor rust nog wel een paar keer goed weg. Santos miste tot tweemaal toe, en ook de Iranees Alireza Jahanbakhsh (net zoals eerder dit seizoen in Helmond de absolute uitblinker aan Nijmeegse zijde) liet na om de voorsprong te vergroten. HS liep in deze fase nog wel schade op doordat Van Nuland geblesseerd uitviel, in de warming-up was overigens ook al Elbers geblesseerd geraakt, Koot had zijn plaats in de wel hard werkende maar weinig succesvolle tweemansvoorhoede ingenomen.

Na de rust zagen de 9.800 toeschouwers hoe HS langszij kwam, de wijze hoe deze treffer tot stand kwam was kenmerkend voor de onzorgvuldigheid van de Nijmegenaren. Jeffrey Leiwakabessy dacht de bal rustig over de achterlijn te kunnen laten lopen, maar overzag hoe Kazlauskas deze veroverde. De linksback ‘çorrigeerde’ dit door een overtreding te maken, maar deze was net binnen het strafschopgebied. Lars Hutten benutte dit buitenkansje vanaf elf meter (49′ ;2-1). Van deze gelijke stand kon HS ongeveer een minuut ‘genieten’,  Jahanbakhsh bekroonde zijn prima optreden met een prachtige en onhoudbare omhaal (50′ ;2-1).
Nadat deze Iranees en de andere vleugelspeler Limbombe de kans op 3-1 hadden laten liggen, was het plotseling Diouck die vrij voor Joshua Smits opdook, de Belgische Senegalees schoot echter tegen de Nijmeegse keeper aan. Diouck had op dat moment al in de spits gezelschap gekregen van Tuijp, en even later zou ook invaller Dave Nieskens zich in de punt van de aanval melden. De Volendammer zag in de negentigste minuut zijn kopbal in de handen van keeper Smits belanden, een halve minuut later besliste Limbombe bij het andere doel de wedstrijd (90′ ;3-1).
HS zakt door deze nederlaag naar de negentiende plaats, met nog 16 wedstrijden te spelen is de achterstand op een play-off plaats opgelopen tot 15 punten. A.s. vrijdag treedt HS aan in Oss.

bron : Helmond Sport