De landelijke Dag van het Kasteel vieren in het Kasteel van Helmond

Foto: Gemeentemuseum Helmond

Op maandag 25 mei, op 2e Pinksterdag, staat Gemeentemuseum Helmond van 12.00-17.00 uur in het teken van de Dag van het Kasteel. Een entreekaartje voor volwassenen kost speciaal voor deze dag €1,00, kinderen betalen geen entree (met uitzondering van wapenschilden beschilderen, ridderhelmen en prinsessenhoedjes versieren en speuren door de kelders).

Interessant zijn de (gratis) rondleidingen met gids die je meenemen naar de Beletage, de mooiste etage van het kasteel. Daar hoor je alles over de geschiedenis van dit unieke gebouw en haar bewoners. Kinderen kunnen meedoen met middeleeuwse spellen (gratis toegang), zich verkleden  als prinses of ridder in middeleeuwse kleding (gratis toegang), of ridderhelmen en prinsessenhoedjes versieren (entree: €4) en wapenschilden beschilderen (entree: €5). Speuren in de kelders van het kasteel, dat kan ook! Voor 1, 50 doe je hier aan mee.

dag van het kasteel2

Vrouw en Werk

Bezoek ook de kunsttentoonstelling ‘Vrouw en Werk, door de ogen van de kunstenaar 1865-2015’ op onze museumlocatie in de Boscotondohal (nog t/m 7 juni). Hier zie je hoe kunstenaars de werkende vrouw door de eeuwen heen vastlegden op onder andere doek en foto. Toegang: €1,00.

Kastelen en Buitenplaatsen

De Dag van het Kasteel is een echte aanrader om in Helmond het kasteel, één van de oudste en best bewaarde middeleeuwse waterburchten van het land, te bezoeken. En loop gerust een rondje door de prachtige kasteeltuin, als het weer dat toelaat. Het thema dit jaar is Kastelen en Buitenplaatsen. In de middeleeuwen ontstonden kastelen als plekken waar veilig gewoond kon worden. Ook functioneerden ze bij uitstek als plaatsen waar recht werd gesproken, feesten gehouden en hoge gasten werden ontvangen. Toen ze hun verdedigende functie verloren, werden de imposante kastelen verbouwd tot aangename buitenhuizen, omgeven door mooie parken en tuinen. Regelmatig waren er vrienden en kennissen te gast. Net als u, kom genieten van het kasteel van Helmond op 25 mei.

dag van het kasteel3

foto’s : Gemeentemuseum Helmond