SpoedvoorJeugd Zuidoost Brabant: hét regionale meldpunt bij een acute crisis

Foto: Helmond Nieuws

Op 1 september start SpoedvoorJeugd ZuidoostBrabant; hét centrale regionale meldpunt bij een acute crisis waarbij kinderen of jongeren betrokken zijn. SpoedvoorJeugd grijpt in bij een crissituatie en regelt passende vervolghulp voor kinderen, jongeren en het gezin. Spoedvoorjeugd Zuidoost Brabant is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via: 088 – 0666 999.

Direct hulp in crisissituaties

SpoedvoorJeugd Zuidoost Brabant grijpt in bij een crisissituatie waarbij er voor een kind of jongere tot

23 jaar een ernstige bedreigende situatie is ontstaan. Het gaat om situaties waarbij de veiligheid van het kind en de stabiliteit van het gezin in gevaar zijn.

Crisissituaties kunnen worden veroorzaakt door gedrag- en/of opvoedproblemen, gezinsproblemen en/of psychische problemen. Indien nodig is een medewerker van SpoedvoorJeugd binnen twee uur ter plaatse en wordt er binnen 24 uur vervolghulp geregeld.

Wie kan SpoedvoorJeugd bellen?

Kinderen, jongeren of hun ouders uit de regio Zuidoost Brabant kunnen bij een crisis SpoedvoorJeugd zelf bellen. Maar ook iedereen die door zijn werk of in zijn omgeving met kinderen, jongeren en gezinnen in een crisissituatie te maken krijgt. Bijvoorbeeld lokale wijkteams, huisartsen, politieagenten, leerkrachten, buren, familieleden of vrienden.

Samenwerking

SpoedvoorJeugd Zuidoost Brabant is een samenwerkingsverband tussen 18 organisaties* die werkzaam zijn op het gebied van Jeugdzorg, (L)Verstandelijk Gehandicapten, GGZ, welzijn en Maatschappelijke Opvang. De 21 gemeenten in de regio Zuidoost Brabant zijn de opdrachtgever voor SpoedvoorJeugd.

Wethouder Bert van Drunen, gemeente Best, namens de 21 regiogemeenten portefeuillehouder Integrale Crisiszorg: “Wij vinden het van groot belang dat de kinderen en jongeren in onze regio in een crisissituatie zo snel mogelijk adequate hulp krijgen van professionals. Door de samenwerking binnen SpoedvoorJeugd willen we voorkomen dat kinderen/jongeren tussen de wal en het schip vallen. Daarbij kan SpoedvoorJeugd snel passende vervolghulp verzorgen. Hierdoor worden uithuisplaatsingen zoveel mogelijk voorkomen en kan het gezin zo snel mogelijk op eigen kracht verder.”