Na de politiehond nu de politierat

Foto:

Nieuwe collega’s bij de politie moeten het werk een stuk eenvoudiger maken. De politie gaat bij opsporingen.

De facebook pagina van de politie plaatste vrijdag het volgende bericht…

Het dagelijkse leven van collega Monique Hamerslag staat sinds twee jaar in het teken van Magnum, Derrick, Poirot en Jansen & Jansen. Geen zorg voor directe collega’s of familie, maar iets van een heel andere orde van grootte: ratten.

Op het terrein ‘Levende Have’ van de politie in Rotterdam, waar paarden en honden worden getraind, leidt Monique Hamerslag deze viervoetertjes op. De ratten leren onder meer hoe ze schotresten kunnen detecteren bij personen die worden verdacht van vuurwapengebruik. De resultaten zijn dermate goed dat daadwerkelijke inzet van de viervoetertjes bij de opsporing waarschijnlijk volgend jaar een feit is.

Een mens heeft zo’n 650 reukgenen,een hond heeft er 1.093, een rat 1.493. Ratten kun je dus heel goed inzetten voor geurdetectie, volgens Monique Hamerslag.

De aanwezigheid van schottesten als bewijsmiddel wordt nu door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bepaald, maar vanwege de werkdruk neemt het instituut alleen
‘kansrijke’ monsters aan, die de politie veel tijd kosten aan laboratoriumonderzoek. Een rat kan deze voorselectie binnen enkele minuten uitvoeren. Dat is gunstig, want wij mogen een verdachte in principe maar zes uur vasthouden, tenzij er een indicatie is voor verlenging daarvan.