872 planten en 4,5 kilo hennep ontdekt tijdens controle HIT actie

Foto: Helmond Nieuws

Op donderdagavond 26 februari heeft het Helmond Interventie Team (HIT) een controleactie uitgevoerd bij twee horecagelegenheden met bijbehorende bewoning in Helmond. De controles vonden plaats in de Binnenstad en Brouwhuis.

Tijdens de controle is er een hennepkwekerij aangetroffen met 872 planten. Daarbij werd ook 4,5 kilo henneptoppen gevonden en werden er meerdere oogsten aangetoond. De stroom werd illegaal afgetapt. Dit zorgde voor een gevaarlijke situatie. Twee verdachten zijn aangehouden voor verder onderzoek. Ook is bij deze controle de onderneming gesloten door afwezigheid van de ondernemer.

Overtredingen
Bij de controleactie zijn verder de volgende overtredingen geconstateerd:

• 2 keer administratie niet op orde
• 2 keer niet voldaan aan de brandveiligheidseisen
• 2 keer hygiëne niet op orde
• 1 keer niet voldaan aan de vergunningseisen
• 1 keer fraude met de elektriciteitsmeter, deze is direct afgesloten
• 1 keer mogelijk sprake van overtreding Wet minimumloon, Arbeidstijdenwet en tewerkstelling vreemdeling
• 1 keer bouwen zonder vergunning
• 1 keer mogelijk sprake van sociale zekerheidsfraude

HIT-Team
Aan deze controleactie van het Helmond Interventie Team (HIT) namen de inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, brandweer, ODZOB, Vreemdelingenpolitie, politie, Voedsel- en Warenautoriteit en gemeente deel. Zij kregen ondersteuning van netbeheerder Enexis.

Werkgebied
HIT is al enkele jaren actief in Helmond. Het team voert acties uit bij panden waarvan sterk het vermoeden bestaat dat er sprake is van misstanden. Denk bijvoorbeeld aan brandonveilige panden of een horecapand dat voor veel overlast zorgt. Of een woning waar mensen wonen die daar niet staan ingeschreven (adresfraude) of waar veel mensen onder slechte omstandigheden gehuisvest worden, zonder dat er een kamerverhuurvergunning is afgegeven. HIT pakt allerlei panden aan, van woningen tot horecazaken en bedrijfsgebouwen.

Info en tips
Hoewel HIT zijn voelhorens in de samenleving heeft, kan het niet zonder tips van de Helmonders. Inwoners worden opgeroepen om overlastsituaties aan HIT door te geven. Dit kan anoniem per telefoon (14 0492) of per e-mail [email protected]. Tips worden vertrouwelijk behandeld.