Eindhoven – Zeven arrestaties na ontdekking omvangrijk XTC-lab

Naar aanleiding van een rechercheonderzoek naar de handel en productie van harddrugs deed de politie dinsdagavond een inval in een loods aan de Eindhovense Gaasbeekstraat. Het arrestatieteam werd hierbij ingezet en opende met een shovel een roldeur van het pand. Binnen werd een groot XTC-laboratorium aangetroffen voor de productie van harddrugs. Twee mannen uit ’s-Hertogenbosch van 21 en 25 jaar zijn in de loods aangehouden.

Omvangrijk lab

In het drugslab trof de politie enkele productieketels en 5.500 liter chemicaliën aan. Deze hoeveelheid chemicaliën is goed voor de productie van enkele honderden kilo’s MDMA. Specialisten van de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen (LFO) zijn ter plaatse voor onderzoek en ontmanteling van het laboratorium. Dinsdagavond werden de eerste veiligheidsscans en onderzoeken gedaan en vervolgens werd de loods in de nacht van dinsdag op woensdag bewaakt. Woensdag 1 februari vindt in de loop van de dag de ontmanteling van het XTC-lab plaats.

Vervolgonderzoeken

Aansluitend op het aantreffen van het drugslab vonden dinsdagavond doorzoekingen op locaties elders in Brabant plaats. In Helmond werden twee woningen doorzocht aan de Troelstrastraat en aan De Waart. In de woning aan de Troelstrastraat werden gegevensdragers en een geringe hoeveelheid chemicaliën in beslag genomen. Een bewoner van het pand aan De Waart werd aangehouden. In Gemert werden in een woning aan de Jan van Amstelstraat een bewoner en een 28-jarige Helmonder aangehouden door een arrestatieteam. Op de Gemertse Borretstraat werd een 25-jarige verdachte uit Arnhem opgepakt. De zevende verdachte betreft een bewoner van een pand aan de Arendstraat in Oss. Alle verdachten zitten vast. De politie onderzoekt hun rol en aandeel in het geheel.

Ondermijnende criminaliteit

Criminele organisaties maken enorme winsten met de handel in drugs. Vaak wordt dat illegaal verkregen vermogen geïnvesteerd in legale branches, zoals vastgoed en horeca. Die vermenging van boven- en onderwereld, ook wel ondermijning genoemd, is uiterst zorgelijk. Dergelijke criminele organisaties schuwen geweld, afpersing, corruptie en zelfs liquidaties niet. De aanpak van de georganiseerde drugshandel is een landelijke prioriteit voor de politie. Bij de aanpak is niet alleen de overheid betrokken. Ook bedrijven en verzekeraars doen er alles aan om hennepteelt samen met de politie een halt toe te roepen. Ondermijnende criminaliteit raakt ons allemaal. Door met elkaar het onzichtbare zichtbaar te maken kunnen we samen met het OM, gemeenten, de Belastingdienst, de FIOD, maar ook bijvoorbeeld met woningcorporaties, autoverhuurders, de horecasector en andere private partijen, een vuist maken hiertegen. 

Uw ogen en oren zijn belangrijk

De ogen en oren van de mensen in de wijk zelf zijn van groot belang voor de aanpak van deze criminele activiteiten. Ben u ervan bewust dat een hennepplantage beheren of een schuurtje verhuren voor een kwekerij of XTC-laboratorium niet onschuldig is. Daarmee wordt de criminaliteit gefaciliteerd. Eenmaal daarin verstrikt, is het zeer moeilijk om er uit te stappen. Het kan leiden tot bedreiging en geweld. Ook facilitators zijn strafbaar. Ziet u iets verdachts, meld het bij de politie en bel 0900-8844. Wenst u anoniem te blijven? Neem dan contact op via 0800-7000. Samen kunnen we ondermijnende criminaliteit voorkomen en aanpakken. Lees meer op politie.nl over wat u moet doen als u het vermoeden heeft dat er in uw omgeving een drugslab aanwezig is.

Bron: Politie.nl