Het Nederlands vrouwenelftal heeft vanavond in Helmond met maar liefst
10-1 gewonnen van Albanië. Zoals deze monsterscore al doet vermoeden
kregen de 3.518 toeschouwers in het goed gevulde Lavans Stadion een zeer
eenzijdige wedstrijd voorgeschoteld.

De Albanese vrouwen traden aan met een zeer defensieve 5-4-1 formatie, maar moesten desondanks toezien hoe het team van bondscoach Roger Reijners (o.a. voormalig trainer van Fortuna Sittard) de ene na de andere doelkans wist te scheppen. Al na vier minuten wist Ajacied Claudia van den Heiligenberg de score te openen, met een geplaatste schuiver in de uiterste hoek.

Het duurde ruim twintig minuten voordat deze score werd verdubbeld, maar daarna ging het ook erg snel. De in Someren-Eind geboren Renée Slegers (zij maakte in 2006 een transfer van SSE naar Arsenal, bij de mannen is een dergelijke overgang uiteraard nog nooit voorgekomen) scoorde namelijk een hattrick binnen vier minuten. Op slag van rust scoorde de Albanese vrouwen twee keer, eenmaal in het eigen doel (5-0), daarna werd de Nederlandse keepster Sari van Veenendaal (FC Twente) gepasseerd via een strafschop (5-1).

Na de rust leken de Nederlandse vrouwen hetzelfde probleem te ondervinden als Helmond Sport in de laatste weken, namelijk het benutten van kansen. De ban werd pas twaalf minuten voor tijd doorbroken door een fraaie treffer van Lieke Martens, een van de vijf basisspeelsters die in Scandinavië hun brood verdienen. Met een formidabele eindsprint wist Oranje in deze kwalificatiewedstrijd voor het WK van 2015 in Canada alsnog de dubbele cijfers te halen, door achtereenvolgens Renée Slegers, Lieke Martens, invalster Eshly Bakker (Ajax) en wederom Renée Slegers, die zodoende met vijf treffers “woman-of-the-match” werd.

De Nederlandse vrouwen gaan na deze zege op kop in groep 5, maar Noorwegen (dat twee wedstrijden minder heeft gespeeld) heeft verreweg de beste kans om zich rechtstreeks te plaatsen voor het eindtoernooi. Oranje kan het WK nog halen (dat zou overigens voor het eerst in de geschiedenis zijn) door tweede te worden en vervolgens de play-offs te winnen. De volgende wedstrijd is daarvoor cruciaal, op woensdag 7 mei volgt een uitwedstrijd tegen naaste concurrent België.

bron : Helmond Sport