Helmond Sport overklast door NEC

Helmond Sport heeft vanavond zijn meerdere moeten erkennen in degradant
NEC, in het met 2.736 toeschouwers gevulde Lavans Stadion wonnen de
Nijmegenaren afgetekend met 1-4.

Het team van Jan van Dijk kwam echter wel heel snel op voorsprong, debutant Kevin Gomez (de ex-jeugdspeler van Feijenoord speelde verdienstelijk als rechtsback, Kazlauskas was doorgeschoven naar het viermans-middenveld) verdiende een penalty na een onnodige overtreding in de uiterste punt van het strafschopgebied van de toch zeer geroutineerde NEC-linksback Jeffrey Leiwakabessy. Stanley Elbers mocht ditmaal vanaf elf meter aanleggen (eerder in dit seizoen miste De Regt een cruciale strafschop tegen Fortuna Sittard), de linksbuiten scoorde met zijn rechterbeen (3′ ;1-0).

De titelkandidaten werden van deze vroege achterstand niet nerveus, met fraai combinatiespel als sterkste wapen werd de wedstrijd volledig naar zich toegetrokken. Daarbij heeft het team van Ruud Brood (ex-trainer van Helmond Sport) met Alireza Jahanbakhsh een speler van de ‘buitencategorie’, zeker voor Jupiler League begrippen. Deze 20-jarige Iraniër was tijdens het afgelopen WK in Brazilië in alle de drie de poulewedstrijden van zijn land van de partij als invaller, en vanavond liet de rechtsbuiten zien waarom vele clubs interesse hebben om hem nog voor het sluiten van de transfermarkt (zondagmiddernacht) over te nemen. Zo kwam de gelijkmaker, een verwoestend schot in de kruising, van zijn voet (14′ ;1-1).

Slechts acht minuten later liet de tienvoudig international doelman Van der Steen opnieuw kansloos met een snoeiharde uithaal (22′ ;1-2), daarbij moet worden aangetekend dat de Helmondse verdediging dit afstandsschot niet had mogen toelaten. Dit kwam ook terug in de analyse van Jan van Dijk na afloop, zijn ploeg had de tegenstander te veel ruimte gegeven, en te weinig het fysieke duel aangegaan. HS mocht blij zijn dat het bij 1-2 bleef tot aan de rust, maar net na de hervatting zou de wedsttrijd erg snel worden beslist. Jahanbakhsh liet zich hierbij zien als aangegever, na een wonderschone combinatie dwars door het Helmondse verdedigingscentrum kon Sjoerd Ars eenvoudig afronden (51′ ;1-3).  De van het Turkse Karşıyaka SK afkomstige centrumspits (maar bekender van zijn goals bij FC Omniworld, Go Ahead Eagles, RBC Roosendaal, PEC Zwolle en zijn transfer naar de Bulgaarse topclub Levski Sofia) zorgde twee minuten later al voor de eindstand, en opnieuw was de assist van Jahanbakhsh (53′ ;1-4).

Kevin Visser kreeg nog wel een tweetal grote kansen om de score een wat draaglijker aanzien te geven, maar in beide gevallen was zijn afronding niet zuiver, resp. hard over en van dichtbij tegen de keeper. Aan zijn tweede doelpoging ging nog een fraaie combinatie vooraf met invaller Jack Tuijp, laatstgenoemde verving Velasco die alleen de eerste helft meespeelde. Ook de eveneens van een blessure teruggekomen Gomez hield het zoals te verwachten viel geen hele wedstrijd vol, hierdoor maakte zijn jeugdige vervanger Maiky Fecunda (hij kwam al tweemaal uit in het nationaal elftal van Curaçao tot twintig jaar) ook zijn debuut voor Helmond Sport.

Na deze nederlaag zakt Helmond Sport naar de zestiende plaats op de ranglijst. Over twee weken staat de volgende competitiewedstrijd op het programma, in en tegen Emmen.

bron : Helmond Sport