Helmond Sport onderuit in verlenging

Helmond Sport is vanavond in Maastricht na iets meer dan twee uur
voetbal uitgeschakeld voor de KNVB-Beker, onder het oog van 1.744
toeschouwers in trok MVV in de verlenging aan het langste eind.

Na de eerste helft zag het niet naar uit dat er extra tijd nodig zou zijn om tot een winnaar te komen, de ploeg van Jan van Dijk leek toen op een kansloze achterstand te staan. Nadat de thuisclub in de openingsfase al een paar kansen had laten liggen, kwam het na een klein half uur spelen dan toch verdiend op voorsprong al had het daar wel een eigen goal voor nodig.

Een ongelukkige kopbal van Jeffrey van Nuland verdween via de binnenkant van de paal achter Jamie Watt (29′ ;1-0). Nog geen twee minuten later werd de voorsprong verdubbeld, na Helmonds balverlies werd linksbuiten Croux gelanceerd die vervolgens Watt  (Wouter van der Steen is nog uitgeschakeld door een schouderblessure) met een hard schot passeerde (31′ ;2-0). De eerste kans voor Helmond Sport liet op zich wachten tot de laatste minuut van de eerste helft, Tuijp werd door Roel v.d. Sande vrij voor doelman Coppens gezet.

De Volendammer die duidelijk nog niet in de vorm steekt die hem diverse keren de titel van topscorer van de Jupiler League bezorgde, schoot de bal echter naast. Tuijp stond samen met Hutten in het centrum van de aanval, Diouck kwam vanaf de rechterkant, de linkervleugel werd (net zoals in de uitwedstrijd tegen Emmen) opengelaten.

Na de rust veranderde het spelbeeld enorm, MVV liet het initiatief volledig aan HS. Al na twee minuten had Visser de aansluitingstreffer kunnen maken, maar hij tikte de voorzet van Weuts (de vervanger van de afwezige Justiana als linksback) net naast. Weuts was vijf minuten later zelf heel dicht bij de 2-1, maar zijn kopbal uit een corner ging net naast. Later zouden ook Hutten en wederom Visser te weinig doen met de vele ruimte die de Maastrichtse verdediging hun gaf.

Met nog een kleine tien minuten te spelen besloot Jan van Dijk om Ferry de Regt mee naar voren te sturen, Tuijp had het veld toen overigens al verlaten. In deze formatie kwam HS alsnog langszij, invaller Sequeira kopte een voorzet van een andere invaller (Velasco) snoeihard binnen (82′ ;2-1). Het wankele MVV kreeg drie minuten later de gelijkmaker om de oren, een schot van Weuts werd door Diouck zodanig van richting veranderd dat deze onhoudbaar werd (87′ ;2-2).

HS voelde zich zodanig sterk dat in het restant van de officiele speeltijd en de daarop volgende verlenging De Regt voorin hield, en achterin slechts met drie verdedigers speelde. Gezien het wedstrijdbeeld viel daar zeker iets voor te zeggen, zowel Kazlauskas (verzuimde om zelf op doel te schieten toen hij vrij voor Coppens kwam) als Hutten hadden de 2-3 op hun schoen.

Het was echter MVV dat nog in de eerste verlenging op voorsprong kwam, de voor Mark Veldmate (ex-HS) ingevallen Ronald Hikspoors (hij speelde in het seizoen 2008-2009 voor de beloften van HS, en kwam eenmaal uit in het eerste elftal) scoorde met een zeer fraaie hakbal (103′ ;3-2). Na vijf minuten in de tweede verlenging kwam HS echter weer langszij, Sequeira zag een voorzet waarschijnlijk tot zijn eigen verbazing in het doel gaan (110′ ;3-3). Twee minuten later zag de wereld er plotseling weer heel anders uit, slecht verdedigen bij een corner had tot gevolg dat Niels Vorthoren helemaal vrij bij de eerste paal mocht inkoppen (112′ ;4-3).

Een Helmonds slotoffensief bracht helaas niet meer de verdiende gelijkmaker, al was het wel bijzonder dichtbij strafschoppen toen Sequeira uit een corner op de lat kopte, het was meteen de laatste actie van HS in deze wedstrijd en in het gehele bekertoernooi.

bron : Helmond Sport