Aapjes uitgebroken bij Dierenrijk

Foto:

Loslopende aapjes in Dierenrijk! Sommige bezoekers waarschuwden deze week meteen de verzorgers. Maar
de acht witoor penseelaapjes zijn niet uitgebroken. Integendeel: het is
juist de bedoeling dat deze sympathieke diertjes heel dicht bij de
bezoekers komen.Nieuwe wereld

Met de realisatie van hun definitieve onderkomen (halverwege het park, vlakbij horecapunt De Halte) gaat er voor de penseelaapjes letterlijk en figuurlijk een nieuwe wereld open. Het verblijf bestaat uit twee delen, waar bezoekers doorheen lopen terwijl de overdag zeer actieve aapjes boven hen klauteren. Maar de appjes mogen zelfs uit het verblijf springen, dus men ontmoet ze ook langs de bezoekerspaden.

Kleinste aapje ter wereld
De acht penseelaapjes (twee mannetjes en zes vrouwtjes) wonen sinds juni in Dierenrijk. Daarvoor verbleven ze in het opvangcentrum van Stichting Aap in Almere. Hun naam verwijst naar de witte pluimen bij de oren die eruit zien als kwastjes. Penseelaapjes behoren met hun lengte van maximaal dertien centimeter en een gewicht van gemiddeld ruim 300 gram tot de kleinste aapjes ter wereld.

Klauwtjes
De nagels aan hun vingertjes vormen klauwtjes (vandaar dat ze ook wel klauwaapjes genoemd worden). Daarmee kunnen ze goed klimmen en grijpen. Een vlieg uit de lucht vangen en die vervolgens oppeuzelen, is voor de penseelaap een koud kunstje. Maar fruit en bloemen zijn toch wel het favoriete voedsel. 

Beschermde diersoort
Penseelaapjes worden (nog) niet met uitsterven bedreigd, maar zijn wel een beschemde diersoort. Door grootschalige bomenkap loopt de populatie helaas terug. Ze leven in Zuid-Amerika in familiegroepen. Daar drinken ze sap uit takken en boomstammen. Met hun tanden maken ze een gaatje in de schors om zo het boomsap eruit te zuigen.

Jongen
Ieder jaar krijgt meestal één vrouwtje uit de groep jongen. Dat is bijna altijd een tweeling. De hele familie helpt mee bij de verzorging van de baby’s. Zelfs de mannetjes en oudere kinderen. In Dierenrijk doet één vrouwtje niet aan anticonceptie. Het kan dus zomaar zijn dat we over een tijdje heuglijk nieuws hebben.

bron : Dierenrijk