Gemeente Helmond gaat OZB flink verhogen

Foto:

Helmond gaat in 2015 de Onroerend Zaakbelasting flink verhogen, niet zo zuinig ook want in Helmond gaat de OZB met 15.35 procent omhoog, maar Zevenaar staat op nummer 1 met 16.03 procent. Samen zijn het veruit de grootste stijgers.

Veel gemeenten misbruiken de Onroerend Zaakbelasting (OZB) nog steeds om hun eigen begroting sluitend te krijgen en verliezen af te dekken. Ook volgend jaar verhogen veel gemeenten de OZB fors waaronder Helmond, terwijl de woningwaarde daalt.

Dat meldt EenVandaag op basis van een onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder 109 gemeenten. De OZB stijgt volgend jaar het hardst in Zevenaar en in Helmond. Daar gaat de gemeentelijke aanslag met 16.03 procent  en met 15.35 procent omhoog.

ozb-woz

De gemiddelde WOZ-waarde van de Nederlandse huizen daalde de afgelopen vier jaar met ongeveer 3,5 procent. De afgelopen vijf jaar zijn de kosten aan OZB die worden berekend aan de hand van de WOZ-waarde van de woning niet gedaald maar zo’n 20 procent gestegen. Bekijk hier de uitzending waarin het besproken wordt

De top 5 grootste stijgers…

1. Zevenaar, 16,03 procent
2. Helmond, 15,35 procent
3. Uitgeest, 11,47 procent
4. Uithoorn, 9,63 procent
5. De Marne, 9,60 procent

En waarom moet de OZB verhoogt gaan worden, terwijl er ook zichtbaar is dat 17 gemeenten juist hun OZB gaan verlagen. Volgens afspraken tussen het rijk en de vereniging Gemeenten (VNG) mag in 2015 de OZB maximaal met 3 procent stijgen en dus mniet met 15.35 procent zoals Helmond gaat doen.

Er is echter wel één meevaller, de afvalstoffen en rioolheffing gaat dalen en daardoor blijven de woonlasten gelijk volgens de gemeente Helmond.