Helmond Sport speelt De Graafschap van het veld

Helmond Sport heeft een dikverdiende zege behaald op De Graafschap, de 2-1 eindcijfers waren slechts een magere afspiegeling van het werkelijke krachtsverschil.

Vooral in de eerste helft was het team van Jan van Dijk heer en meester, wat al na 67 seconden in de score tot uitdrukking werd gebracht, uit een voorzet van Stanley Elbers schoot de vandaag prima spelende Marc Koot van dichtbij in de kruising (2′ ;1-0). Twee minuten later was El Allouchi dichtbij de 2-0, hij schoot echter in de rebound van een schot van Kevin Visser net naast. In de achtste minuut kon het onbevangen spelende HS wederom de voorsprong vergroten, scheidsrechter Bax kende een strafschop toe nadat een passeeractie van Koot onreglementair werd afgebroken door Graafschap verdediger Robin Pröpper (de jongere broer van Davy die uitkomt voor Vitesse).

Clubtopscorer Elbers zag zijn inzet vanaf elf meter echter tegen de (binnenkant van de) paal gaan. De Graafschap kwam vervolgens ook nog goed weg toen El Allouchi (wederom) van korte afstand net naast schoot (nu op aangeven van Sam Strijbosch) maar even later trof de huurling van NAC vanaf een veel grotere afstand (ruim 25 meter) wel doel, doelman Jurjus zag de bal onhoudbaar in de kruising vliegen (26′ ;2-0).

De zwaar tegenvallende nummer zeven van de Jupiler League was tot dan toe alleen maar gevaarlijk geweest toen rechtsback Vlatko Lazic vrij voor Van der Steen opdook (laatstgenoemde keerde zijn inzet), maar toen de veel opkomende Lazic vanaf twintig meter een geplaatste schuiver losliet moest de Helmondse doelman het antwoord schuldig blijven (28′ ;2-1). Lazic had op zijn rechtsback positie geen directe tegenstander (De Graafschap speelde net zoals HS met vier verdedigers tegenover twee aanvallers), veelal werd hij opgevangen door Roel van de Sande die als (gelegenheids-)linksback ook de nodige ruimte genoot.
De onverwachte tegentreffer bracht voor de rust geen verandering in het speelbeeld op, Charles Kazlauskas kreeg binnen drie minuten tijd twee opgelegde kansen, maar beide keren kon de Amerikaan niet de benodigde precisie vinden.

De tweede helft begon zonder de geblesseerde Koen Weuts, invaller Sven van de Kerkhof stond nu samen met de zeer degelijk spelende Dave Nieskens (die in het eerste elftal vrijwel alleen maar werd gebruikt als pinch-hitter) in het centrum van de verdediging. De Helmondse achterhoede zou het na de rust vele malen drukker krijgen dan daarvoor, maar in tegenstelling tot het met 5-0 verloren duel in Doetinchem, konden de spitsen Vincent Vermeij en Jerry van Ewijk nu wel aan banden worden gelegd. In de omschakeling lukte het echter niet meer om Elbers en Koot in stelling te brengen, alhoewel daar meer als voldoende ruimte voor was. De beste kans in de tweede helft voor HS kwam uit een corner, invaller Lars Hutten schoot bij zijn eerste balcontact vanaf twee meter afstand nog over. De verdiende zege zou desondanks niet meer in gevaar komen, HS stijgt hierdoor naar de achttiende plaats in de Jupiler League. A.s. maandag speelt HS wederom thuis, om half drie is de aftrap van de wedstrijd tegen Almere City.

bron : Helmond Sport