Plastic, metaal en drankkartons: vanaf 1 mei samen in dezelfde zak!

Vanaf 1 mei 2016 verandert daarom de inzameling van plastic, metaal en drankkartons! Afval zoals lege blikken, melkpakken en sappakken mogen voortaan in dezelfde zakken die u nu al voor plastic afval gebruikt. De inzameling blijft hetzelfde: elke twee weken kunt u de zakken aan de straat zetten.

Waarom?

De gemeente Helmond wil een nieuwe stap zetten naar een milieuvriendelijke, efficiënte en servicegerichte inzameling van afval. Daarbij is één van de doelstellingen om het restafval flink te verminderen. Gemiddeld wordt er 190 kilo restafval per inwoner per jaar ingezameld. In 2020 willen we dat terugbrengen naar ca. 100 kilo per inwoner. Uit de meest recente analyses blijkt dat het zelfs mogelijk is om slechts 41,5 kilo restaval per inwoner over te houden, als er écht heel goed gesorteerd wordt. Om die reden starten we nu met het anders inzamelen van metaal en drankkartons.

Hoe werkt het?

In de supermarkten worden vanaf 18 april nieuwe inzamelzakken voor plastic, metaal en drankkartons (PMD) verspreid. Hierop staat informatie over welke verpakkingen precies in de zak mogen. Vanaf 1 mei kunt u deze zakken elke twee weken aan de straat zetten. Het is ook nog mogelijk om uw oude zakken op te maken; zowel de doorzichtige blanke zak of de Plastic Hero zakken mogen nog gewoon gebruikt worden.
Wat gebeurt er met uw PMD-afval?
Van plastic verpakkingen worden onder meer fleecetruien, tennisballen, verkeerspaaltjes, autodashboards, mobieltjes en plastic flessen gemaakt. Van metalen verpakkingen (lege blikjes) worden fietsen, auto’s en allerlei andere metalen producten gemaakt. Metaal wordt omgesmolten en kan eindeloos opnieuw worden gebruikt. Van drankkartons worden onder meer wc-papier, tissuepapier, kantoorbenodigdheden en kartonnen dozen gemaakt. Eerst worden wel de verschillende laagjes waaruit het pak bestaat – plastic, karton, aluminium – van elkaar gescheiden.

Grijze container

Door deze nieuwe manier van afvalscheiden houdt u veel minder restafval over. Misschien wilt u daarom uw grote grijze afvalcontainer wel omruilen voor een kleinere. Dit najaar kunt u uw grote container gratis omwisselen voor een kleinere container. Natuurlijk krijgt u daarover tijdig meer informatie.

Tips inzameling PMD-afval

• De zak is bedoeld voor verpakkingsafval, geen speelgoed, kleerhangers, oud ijzer e.d.
• Verpakkingen hoeven niet schoon te zijn, wel leeg! Dit voorkomt geuroverlast en vervuiling van het materiaal.
• Maak de verpakkingen plat om ruimte te besparen. Haal de dop van de plastic fles, de flacon of het drankkarton en druk de lucht er uit. Schroef daarna de dop weer op de verpakking.
• Maak blikken plat. Let wel, doe geen kunststof verpakkingsafval in het blik dat u vervolgens plat maakt, in het sorteerproces is dit dan niet meer uit elkaar te halen!

Bron: Gemeente (nieuws)