Kinderboekillustraties in Kasteel Helmond

Helmond, 11-05-2012 – INKIES Kinderboekillustraties van Ingeborg Vriends – Van der Steijn

 

In het Gemeentemuseum Helmond, locatie kasteel, is van 22 mei tot en met 28 oktober 2012 de tentoonstelling INKIES – Kinderboekillustraties van Ingeborg Vriends – Van der Steijn  te bezoeken. De tentoonstelling geeft een overzicht van Vriends’ volledige werk en biedt tegelijkertijd vermaak voor peuters en kleuters door allerlei kijk-, luister- en doe-activiteiten.

 


‘Kleurrijk, poëtisch, grafisch en vrolijk’

De Helmondse Ingeborg Vriends – Van der Steijn heeft een herkenbare stijl. Ingeborg – zelf moeder van  vier kinderen – weet haarfijn wat kinderen aanspreekt. Haar werk is lieflijk, dromerig, romantisch en fantasievol. Vooral door het kleurgebruik spreekt haar vrolijke werk jong en oud aan. Vriends werkt inmiddels 15 jaar als illustrator en heeft voor een groot aantal kinderboeken de illustraties verzorgd. Daarnaast is haar werk bijvoorbeeld ook te bewonderen op bijvoorbeeld cadeaupapier bij de Hema en op ansichtkaarten voor Amnesty International.

 

Sesamstraat

Vriends’ bekendste figuur is het meisje Fiep. Fiep! is een project van de illustrator met schrijfster Tingue Dongelmans. Vier seizoenen lang maakten zij voorleesverhaaltjes over het peutertje voor Sesamstraat. In de tentoonstelling zijn de originele illustraties van Fiep te zien.

 

Wolken kijken

De tentoonstelling wordt begeleid door levensgrote voorstellingen uit de boeken. Zo kunnen kinderen een feestje vieren in het huisje van ‘Reus & Dwerg’, net als Fiep ‘wolken kijken’ of in bad met ‘Bikkel & Papa’. Een van de muren vormt een grote kleurplaat die gedurende de voorstelling door de kinderen zelf wordt ingekleurd. Daarnaast is er genoeg ruimte om de door Ingeborg geïllustreerde boekjes door te bladeren en te bekijken.

 

Kijk op de site van www.gemeentemuseumhelmond.nl voor de actuele activiteitenkalender.

 

De tentoonstelling ‘INKIES’ wordt ondersteund door het Burgemeester Van Elkfonds.