“SMA belangrijke speler voor (top)sporter in de regio”

Het Sport Medisch Adviescentrum (SMA) is ruim vijf jaar geleden opgericht. Het SMA biedt (top)sporters in de regio Helmond-Deurne professionele begeleiding en advies over sporten en blessures. Ook verzorgt het SMA sportmedische onderzoeken en begeleiden de sportartsen van het SMA chronisch zieken, zoals hartpatiënten. Het SMA is partner van het Olympisch netwerk Brabant.Vanaf de start in 2006 is het SMA in korte tijd uitgegroeid tot een begrip in sportland, met 2335 consulten in 2011. Bij het SMA kan iedereen van acht tot tachtig terecht. Dit kan op eigen initiatief, maar vaak vindt doorverwijzing plaats door huisarts of fysiotherapeut. Het SMA heeft inmiddels een groot netwerk opgebouwd in de regio. Er wordt nauw samengewerkt met (sport)fysiotherapeuten uit de regio en met specialisten van het Elkerliek ziekenhuis, waaronder orthopeden, chirurgen en fysiotherapeuten. “Het SMA is hierdoor een belangrijke speler in de regio op sportgebied”, zegt Rhijn Visser, sportarts bij het SMA. Visser:“Naast de gewone sporter maken ook diverse topsporters gebruik van onze expertise. Wij werken bijvoorbeeld veel met topjudoka’s en hockeyers”. Ook verwijzers zien duidelijk de meerwaarde van de kennis van het SMA. Daarom is dit jaar Victor Niemeijer als tweede sportarts begonnen bij het SMA en wordt op dinsdag 19 juni gestart met een avondspreekuur.

Het Sport Medisch Adviescentrum (SMA) is ruim vijf jaar geleden opgericht. Het SMA biedt (top)sporters in de regio Helmond-Deurne professionele begeleiding en advies over sporten en blessures. Ook verzorgt het SMA sportmedische onderzoeken en begeleiden de sportartsen van het SMA chronisch zieken, zoals hartpatiënten. Het SMA is partner van het Olympisch netwerk Brabant.

Vanaf de start in 2006 is het SMA in korte tijd uitgegroeid tot een begrip in sportland, met 2335 consulten in 2011. Bij het SMA kan iedereen van acht tot tachtig terecht. Dit kan op eigen initiatief, maar vaak vindt doorverwijzing plaats door huisarts of fysiotherapeut. Het SMA heeft inmiddels een groot netwerk opgebouwd in de regio. Er wordt nauw samengewerkt met (sport)fysiotherapeuten uit de regio en met specialisten van het Elkerliek ziekenhuis, waaronder orthopeden, chirurgen en fysiotherapeuten. “Het SMA is hierdoor een belangrijke speler in de regio op sportgebied”, zegt Rhijn Visser, sportarts bij het SMA. Visser:“Naast de gewone sporter maken ook diverse topsporters gebruik van onze expertise. Wij werken bijvoorbeeld veel met topjudoka’s en hockeyers”. Ook verwijzers zien duidelijk de meerwaarde van de kennis van het SMA. Daarom is dit jaar Victor Niemeijer als tweede sportarts begonnen bij het SMA en wordt op dinsdag 19 juni gestart met een avondspreekuur.

Symposium ‘de lies’
Het SMA vierde zijn eerste lustrum op maandag 4 juni met een symposium, bezocht door zo’n 80 hulpverleners uit de regio. Tijdens het symposium stond de lies centraal; een complex gebied waarbij blessures voorkomen van liesbreuk tot versleten heup. Wim Daniëls trapte af met zijn introductie van het woord ‘lies’. Op ludieke wijze kwamen koningin Elisabeth, het dorp Lieshout en een heus Lies Expertise Centrum, het LEC, naar voren. Daarna volgden vier presentaties van sportarts Rhijn Visser, chirurg Tammo de Vries Reilingh en fysiotherapeuten Elske Berkvens en Rens Manders. Rhijn Visser:”Binnen het SMA en het Elkerliek ziekenhuis is veel expertise aanwezig op het gebied van de lies. De patiënt krijgt snel een diagnose en er volgt direct een behandelprotocol. Wij werken hierbij samen met de orthopeden, chirurgen en fysiotherapeuten. Die combinatie maakt dat wij de mensen in de regio snel de juiste behandeling kunnen geven.”