Helmond loopt voorop!!

Helmond heeft als eerste stad in Europa besloten ook na de pilotfase door te gaan met het FREILOT project. Dit heeft gemeente Helmond aangekondigd tijdens de workshop “Cooperative Services: Today, Tomorrow and Forever?”, gehouden op de AutomotiveCampusNL in Helmond op 19 juni 2012.

 

FREILOT heeft tot doel de verkeersdoorstroming in de stad te verbeteren en hiermee het brandstofverbruik en de uitstoot van schadelijke stoffen te verlagen. Het resultaat van de pilot, die bijna 2 jaar heeft geduurd, is dat 13% brandstof wordt bespaard.

 

FREILOT maakt gebruik van apparaten langs de wegkant en in voertuigen die onderling met elkaar communiceren. Het project is medegefinancierd door de Europese Commissie. Ook de Europese steden Lyon, Bilbao en Krakow hebben aan de pilot deelgenomen.

 

Op basis van de positieve resultaten van de pilot, zijn de betrokken partners (de brandweer, de gemeente, Van den Broek logistics en Imtech/Peek) in gesprek om het systeem verder te optimaliseren. Deze gesprekken markeren de eindfase van het FREILOT-project, en een begin voor de commerciële exploitatie van coöperatieve mobiliteitsdiensten in Europa. De coöperatieve dienstenworden in het dagelijks leven gebruikt doorbelanghebbenden zoals hulpdiensten en transporteurs.

 

Gert Blom, strategische adviseur mobiliteit van de gemeente Helmond: “Na het zien van de resultaten van FREILOT, zijn wij overtuigd van de voordelen van coöperatieve mobiliteitsdiensten. We zijn ook ergverheugd over het nut van het systeem voor de brandweer. Een reden te meer om door te gaan met de FREILOT services.”

 

Joost Janssen, beleidsmedewerker brandweer Helmond:“FREILOT helpt ons sneller en veiliger te komen waar wij moeten zijnWij willen graag blijven werken aan FREILOT, om met de andere belanghebbenden dit systeem te optimaliseren ten gunste van de maatschappij.” 

Ook Karel van Rooij, CEO van Van den Broek Logistics is enthousiast. Hij stelt: “Niet alleen brandstofbesparing, maar met name ook tijdsbesparing, de toename van leverbetrouwbaarheid en voorspelbaarheid vormen de belangrijkste voordelen van FREILOT voor ons bedrijf.”

 

De workshop “Cooperative Services: Today, Tomorrow and Forever?“, werd georganiseerd door FREILOT en eCoMove, een door de EU medegefinancierd onderzoeksproject, dat eco-mobiliteitsdiensten naar een hoger niveau wil tillen.

De workshop was duidelijk gericht op de praktische aspecten van de implementatie van FREILOT, met een demonstratietour door Helmond met FREILOT uitgeruste voertuigen, georganiseerd door Imtech/Peek, en een bezoek aan het bezoek van de controlekamer DITCM georganiseerd door TNO

 

Willem Hartman, Managing Director bij Imtech/Peek Nederland, verklaarde in december 2011 dat het werk van FREILOT en eCoMove sterk heeft bijgedragen tot de commercialisering van de coöperatieve diensten.


Zeljko Jeftic, FREILOT-projectcoördinator 
vanuit deEuropese UnieNiet alleen heeft FREILOT de voordelen van coöperatieve mobiliteitsdiensten aangetoond in de praktijk, maar het heeft ook met succes alle barrières van implementatie naar een succesvol en levensvatbaar project overwonnen.”