Koninklijke onderscheiding voor de heer M.J.H.M. van den Heuvel


Het heeft Hare Majesteit de Koningin behaagd om de heer M.J.H.M. van den Heuvel te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Van den Heuvel krijgt deze onderscheiding bij het neerleggen van zijn functie als sectordirecteur Brabant van de Aloysiusstichting.

 

De uitreiking vindt plaats in Restaurant Steenoven, Steenovenweg 21 in Helmond op woensdag 27 juni om 17.30 uur. Burgemeester Jacobs reikt de onderscheiding uit.

 

De heer Van den Heuvel

De heer M.J.H.M. van den Heuvel, geboren op 4 januari 1952 te Stiphout, heeft in de afgelopen decennia een belangrijke bijdrage geleverd aan het onderwijs en aan het in kaart brengen en oplossen van de autismeproblematiek. Hij is verdienstelijk geweest voor de volgende zaken:

 

1.

Bijdrage ontwikkeling speciaal onderwijs in de regio Oost-Brabant

 

De heer Van den Heuvel kwam in 1979 bij de stichting Onderwijs Jeugdzorg Aloysius in dienst als adjunct-directeur van VSO ZMOK De Korenaer in Stevensbeek. Sinds 1985 is hij directeur. In die rol heeft hij vorm gegeven aan het bieden van passend onderwijs voor de zeer moeilijke doelgroep, die balanceert tussen onderwijs en jeugdzorgIn Stevensbeek heeft hij het voor elkaar gekregen dat de school is verhuisd van noodlokalen naareen nieuwe permanente huisvesting.

 

In 1996 werd hij belast met het opstarten van de praktijkschool, in 1998 en 2000 gevolgd door de start van het ZMOK (zeer moeilijk opvoedbare kinderen) onderwijs op twee andere locaties in Eindhoven. Binnen enkele jaren moesten door hem ruim 200 leerkrachten worden aangenomen en opgeleid tot specialist. Ook zorgde hij voor de aanname en opleiding van ruim zeventig ambulante begeleiders.

 

In 2002 werd de heer Van den Heuvel benoemd tot sectordirecteur van De Korenaar en de Rungraaf (Veldhoven).

 

De heer Van den Heuvel heeft gedurende zijn loopbaan tientallen bestuursfuncties gehad. Hij nam actief deel aan grotere samenwerkingsverbanden en aan de Regionale Expertise Centra voor Speciaal Onderwijs in de regio’s Eindhoven en Helmond in de periode 2000 tot heden. Momenteel is hij een van de oprichters en trekkers van de nieuwe regionale samenwerkingsverbanden voor Primair en Voortgezet onderwijs.

 

2.

Bijdrage tal van onderwijsvernieuwingen

 

De heer Van den Heuvel heeft er samen met anderen voor gezorgd dat in de vestiging van BJ Brabant in Deurne (instituut Vreekwijk) officieel door het ministerie van OCW erkend onderwijs is gerealiseerd. Hierdoor konden de leerlingen door het ministerie erkende diploma’s behalen en zijn hun maatschappelijke kansen enorm gestegen. Ook heeft de heer Van den Heuvel ervoor gezorgd dat officieel erkend onderwijs gegeven wordt in de gesloten jeugdinrichting in Overloon (2002-2004) en in instellingen voor gesloten jeugdzorg in Deurne (2008) en Grave (2010).

 

Vanaf 2003 heeft hij ervoor gezorgd dat in Eindhovenpassend VWO en HAVO-onderwijs wordt verzorgd voor zeer en hoogbegaafde kinderen met een stoornis in het autistisch spectrum. Dit concept werd op veel plaatsen in Nederland gekopieerd.

3.

Ontwikkeling beleid opvang autistische kinderen

 

De heer Van den Heuvel heeft een grote rol gespeeld bij het in kaart brengen en oplossen van de autismeproblematiek in Zuidoost-Brabant. Hiervoor is enkele jaren geleden een taskforce geformeerd, waarin hij zitting nam. Onder leiding van de heer Van den Heuvel zijn nieuwe vormen van speciaal onderwijs ontstaan voor deze doelgroep. Zo heeft hij aan de wieg gestaan van de oprichting van de HAVO/VWO voor kinderen met een autismespectrum stoornis in het Plein Helder College inEindhoven. Onderwijsvoorzieningen voor deze doelgroep zijn inmiddels ook aanwezig op De Hilt in Helmond, De Berkenschutse in Heeze en De Korenaar in Eindhoven.