Plastisch chirurgen tekort?

 

Helmond, 13 november – De afgelopen tien jaar is het aantal plastisch chirurgen in Nederland met bijna 60 procent toegenomen. Net als we dit allemaal nodig hebben, wij Helmonders zijn toch mooi om hoe we zijn. Ondanks die groei is er nog steeds een tekort van meer dan 50 plastisch chirurgen. Dit blijkt uit recent onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC). Steeds meer plastisch chirurgen zijn gespecialiseerd in bijvoorbeeld hand- en polsletsels, grote trauma’s na ongevallen of aangeboren afwijkingen. Hierdoor is het aandeel reconstructieve chirurgie in de afgelopen jaren binnen de plastische chirurgie sterk gegroeid. Op vrijdag 23 november aanstaande, tijdens de jaarlijkse Dag van de Plastische Chirurgie, is het mogelijk kennis te maken met de vele gezichten van het vak. Ziekenhuizen en klinieken openen hun deuren voor het publiek: speeddaten met de plastisch chirurg om vragen te stellen, live operaties volgen, presentaties, informatieve bijeenkomsten en tijdens een workshop leren hechten onder de microscoop.

 

Plastische chirurgie is een veelomvattend vak met specifieke expertise op vele gebieden. Ziekenhuizen en klinieken door het gehele land en ook bijna alle academische ziekenhuizen met een opleidingsfunctie, openen hun deuren tijdens de Dag van de Plastische Chirurgie op 23 november. Men kan dicht bij huis terecht voor een kijkje achter de schermen van de plastische chirurgie of voor vragen aan de plastisch chirurg. Het is belangrijk voor het publiek en patiënten te weten wat een plastisch chirurg voor hen kan betekenen op het gebied van herstel van vorm en functie na bijvoorbeeld ongevallen of bij aangeboren afwijkingen. Het gaat immers om het eigen lichaam en de kwaliteit van leven. Op de website www.dagvandeplastischechirurgie.nl kunnen bezoekers meer informatie vinden over de open dag, waaronder een lijst met de deelnemende ziekenhuizen en klinieken in Nederland. De Dag van de Plastische Chirurgie wordt georganiseerd door de NVPC.

 

Trends plastische chirurgie

Gebaseerd op de resultaten van het onderzoek van de NVPC blijft cosmetische chirurgie onveranderd 14 procent uitmaken van plastische chirurgie. Het overgrote deel, 86 procent, bestaat hoofdzakelijk uit reconstructieve chirurgie (bijvoorbeeld na ongevallen), kinderplastische chirurgie (aangeboren afwijkingen) en handchirurgie (hand- en polsletsels). Terwijl in 2008 nog sprake was van een groot tekort aan handchirurgen, blijkt nu een sterke groei van dit deelgebied.

 

Ondanks de toename van het aantal plastisch chirurgen, van 144 in het jaar 1999 tot 244 in 2011, bestaat nog steeds een opvallend grote, als noodzakelijk aangegeven en directe behoefte tot uitbreiding van het aantal plastisch chirurgen. Per locatie wordt een halve fulltime (fte) plastisch chirurg gemist, dat betekent een tekort aan 54 plastisch chirurgen in Nederland. In Nederland is gemiddeld één plastisch chirurg beschikbaar per 100.000 inwoners.

 

De verhouding tussen het aantal mannelijke en vrouwelijke plastisch chirurgen verschuift verder. In 1999 was 11,8 procent van de plastisch chirurgen vrouw en in 2008 was dat 20 procent. Van het totale aantal plastisch chirurgen is op dit moment 25 procent vrouw. Bovendien zijn er voor het eerst in de geschiedenis meer vrouwen dan mannen in opleiding tot plastisch chirurg (53 procent). Op basis van de huidige instroom van vrouwelijke artsen en artsen in opleiding tot plastisch chirurg en deze onderzoeksresultaten, wordt verwacht dat in 2018 40 procent van het aantal plastisch chirurgen vrouw zal zijn.