Vernieuwde oncologieafdeling Elkerliek ziekenhuis geopend

In de nieuwe situatie is er een duidelijke scheiding tussen polikliniek en behandeling. Patiënten die voor een chemokuur komen, zitten niet meer in de dezelfde ruimte als de gasten van de polikliniek. Dat is voor zowel patiënten als medewerkers prettiger.De behandelkamer is één grote ruimte geworden, in plaats van drie aparte kamers. Dit is veel overzichtelijker en werkt praktischer voor de verpleegkundigen die zo alles in één oogopslag kunnen overzien. De hele sfeer is in ‘huiskamerstijl’ uitgevoerd om de patiënten een rustig en aangenaam gevoel te geven, een helende omgeving.Er is een behandelstoel extra gekomen, wat betekent dat twee tot drie patiënten meer per dag geholpen kunnen worden.

Het Helmondse Elkerliek ziekenhuis heeft met Burgemeester Elly Blanksma op vrijdagmiddag 1 maart de geheel vernieuwde afdeling Oncologie van het Elkerliek ziekenhuis geopend.  De afdeling is grondig verbouwd, uitgebreid en opnieuw ingericht.

In de nieuwe situatie is er een duidelijke scheiding tussen polikliniek en behandeling. Patiënten die voor een chemokuur komen, zitten niet meer in de dezelfde ruimte als de gasten van de polikliniek. Dat is voor zowel patiënten als medewerkers prettiger.
De behandelkamer is één grote ruimte geworden, in plaats van drie aparte kamers. Dit is veel overzichtelijker en werkt praktischer voor de verpleegkundigen die zo alles in één oogopslag kunnen overzien. De hele sfeer is in ‘huiskamerstijl’ uitgevoerd om de patiënten een rustig en aangenaam gevoel te geven, een helende omgeving.
Er is een behandelstoel extra gekomen, wat betekent dat twee tot drie patiënten meer per dag geholpen kunnen worden.

Nieuw is een speciale MRSA-kamer op de afdeling; voorheen was deze elders in het ziekenhuis. MRSA komt veel voor bij mensen die met varkens werken, in het buitengebied van de regio. Zodra iemand met varkens werkt, is deze ‘verdacht’ en komt op de speciale kamer terecht. Deze kamer grenst direct aan de gezamenlijke behandelkamer; een verpleegkundige kan via het raam een oogje in het zeil houden.

De vernieuwing kon niet geheel uit het reguliere ziekenhuisbudget worden betaald. Daarom is ook geld bijeengebracht door acties van Helmond-voor-Helmond en Your Wish Kappers.

Verder waren er donaties van stichting Roparun en particulieren. Deze extra gelden maakten het mogelijk om met de nieuwe aankleding het welzijn van de kankerpatiënten te bevorderen. Zo kan de lichtkleur in de behandelkamer worden aangepast en zijn luxere behandelstoelen en nieuwe infuuspompen aangeschaft.