Wat voor weer hebben we dit weekend

Op de radar zien we vanuit het westen alweer een regengebied
naderen. Neem vanochtend ook even de moeite om naar buiten te kijken,
want voordat deze neerslag het land optrekt is de zon op veel plaatsen
te zien. Het weekend kent twee gezichten. Morgen wordt een onvervalste
herfstdag, zondag ziet er stukken beter uit.

Vanochtend begint de dag op verschillende plaatsen helder, maar regionaal komt lage bewolking, nevel of mist voor. Het gaat veelal om mistbanken, die soms hinderlijk zijn voor het wegverkeer. Na het oplossen van het ochtendgrijs is vooral in het oosten de zon regelmatig te zien. In het westen krijgt de zon het moeilijk door nadering van een storing.

Vanmiddag breidt de bewolking zich uit over het hele land en volgt vanuit het westen een gebied met lichte regen. In het noordoosten kan voor het regengebied uit al een enkele losse bui ontstaan. Voor de regen uit wordt het 17 graden in het westen tot 20 in het oosten. Als het begint te regenen zakt de temperatuur een paar graden terug. Er staat een matige, aan zee soms vrij krachtige, zuidwestenwind.

Vanavond en vannacht blijft het bewolkt en valt van tijd tot tijd wat lichte regen of motregen. Tegen de ochtend gaat het vanuit het westen harder regenen. De minima komen uit rond 14 graden.

Morgen trekt een actief gebied met buiige regen over het land. Op de meeste plaatsen valt 10-20 mm regen, maar in het noordwesten zou lokaal wel eens het dubbele kunnen vallen. De regen wordt veroorzaakt door een actief lagedrukgebied dat met kern over het noordwesten van ons land trekt. In de ochtend passeert het intensiefste gedeelte van de regen. Daarna trekt de wind aan zee en op het IJsselmeer flink aan naar krachtig tot hard, windkracht 6 tot 7. Ook in het binnenland gaat het korte tijd harder waaien.

Zondag is in de ochtend veel ruimte voor de zon. Stapelwolken weten slechts zeer lokaal door te groeien tot een lichte bui. In de middag trekt vanuit het westen sluierbewolking binnen en steekt een stevige zuidwestenwind op. De voorbode voor een volgend regenfront. Het wordt ongeveer 18 graden. In de avond en nacht naar maandag trekt een intensief regengebied over en blijft het aan zee flink waaien.

Maandag trekken talrijke buien over het land met grote kans op onweer. De meeste neerslag valt in de kustgebieden. Met een stevige noordwestenwind stroomt frisse lucht het land binnen. Het wordt hooguit een graad of 15.

De dagen daarna blijft het sterk wisselvallig en fris herfstweer, met veel wind en regen.