Itannex, Kuijpers en Bink introduceren revolutionaire oplossing

Foto:

‘Uitgerekend BIM’ : een kleine handeling met grote impact. BIM is een digitaal 3D-gebouwmodel, waarin alle gegevens ten
behoeve van het ontwerp-, bouw- en beheerproces tussen de verschillende
disciplines in de bouw worden uitgewisseld en geïntegreerd.Geheel in de gedachte van BIM zijn Kuijpers, BINK software en Itannex tot een revolutionaire oplossing gekomen. Deze oplossing met de naam ‘Uitgerekend BIM!’ werd gisteren, tijdens een kick off in ’s-Hertogenbosch, geïntroduceerd.

De term ‘Uitgerekend BIM!’ is bewust gekozen. Daar waar normaal gesproken alle berekeningen handmatig worden ingevoerd in de rekensoftware, worden nu de gebouwgegevens vanuit Revit geïmporteerd, in de BINK rekensoftware gebruikt en de uitkomsten vervolgens teruggegeven aan het gebouwmodel in Revit. Dit scheelt dus aanzienlijk veel tijd (efficiënter intern proces) en heeft bovendien als voordeel dat (ontwerp)wijzigingen gemakkelijker door te voeren en na te rekenen zijn. 

Van zes manweken naar drie mandagen
Het toepassen van deze bi-directionele koppeling gebeurde in een pilot voor de nieuwbouw van de faculteit Technische Natuurwetenschappen van de TU Delft. Karel Krijger van BINK software vertelt: “In de rekenomgeving van BINK zitten geen gebouwgegevens, dus wij waren al op zoek naar een manier om dit uit de ‘native data’ te halen.” Met de gbXML uitwisseling is door BINK software en Itannex de koppeling tussen Revit en BINK gerealiseerd. Aukje Kuypers, voorzitter directieteam van Kuijpers, legt uit. “Wij kunnen door deze koppeling in de ontwerpfase de impact van een wens, behoefte of wijziging direct inzichtelijk maken voor de klant, maar ook voor de overige partijen in het bouwproces. Op deze manier kun je dus vroegtijdig signaleren, adviseren en oplossen en gaat niet alleen je ontwerpkwaliteit omhoog, maar zitten we ook op een andere manier met de klant aan tafel”, 
BIM is samenwerken 
Namens Itannex begeleidde Nico Ruikes het proces: “Het is mooi om te zien wat er ontstaat als marktpartijen de koppen bij elkaar steken en gaan nadenken over praktische oplossingen. Het resultaat is een vrij simpele oplossing, waarbij een kleine handeling dus een hele grote impact heeft!” 
De samenwerking tussen de drie partijen is omgedoopt tot ‘Uitgerekend BIM’! “’Uitgerekend BIM!’ vat samen waar wij met deze oplossing voor staan. ‘Uitgerekend’ omdat we hiermee op rekengebied een grote stap voorwaarts hebben gezet. Uitgerekend nu, in deze lastige tijd, is het een mooi moment om op deze manier samen te werken. Uit dit vraagstuk en de oplossing blijkt maar weer eens dat het idee van de BIM werkwijze gestoeld is op samenwerken en informatie delen”, sluit Aukje Kuypers af.