Mist en wolkenvelden

Een krachtig hogedrukgebied boven Europa voelt zich thuis, want
vooralsnog laat hij zich niet verdrijven. Vandaag en morgen is het
rustig en laat de zon zich in Nederland veel zien, maar hardnekkige mist
en lage bewolking kunnen roet in het eten gooien. In het weekend
veroorzaken zwakke verstoringen meer bewolking met kans op wat regen.

Vanmiddag is het op veel plaatsen vrij zonnig, maar in het oosten en noordoosten kan lage bewolking regionaal nog lang hardnekkig zijn. In het zuiden zouden wolkenvelden vanuit België binnen kunnen trekken. Daarnaast trekt wat sluierbewolking over het land. Onder de bewolking blijft het fris en wordt het niet warmer dan een graad of 3. Daar waar de zon schijnt is het zachter en worden temperaturen rond 6 graden verwacht.

Komende avond en nacht hebben we te maken met veel opklaringen. Tijdens opklaringen koelt het af naar één of twee graden onder nul, maar daar waar bewolking voorkomt wordt het niet kouder dan een graad of 2.

Morgen begint de dag grijs met mist, nevel en lage bewolking. Vervolgens komt op veel plaatsen de zon tevoorschijn. De temperatuur komt uit rond 5 graden en er staat een zwakke tot matige, mogelijk vrij krachtige, zuidenwind.

In het weekend trekken verschillende zwakke storingen over, waardoor in het gehele land vrij veel bewolking aanwezig is. Plaatselijk valt soms een beetje regen, maar de zon kan zich ook hier en daar laten zien. Het wordt iets zachter met temperaturen rond 7 graden. In de nachten staat geen vorst op de planning. De zuidwestenwind neemt gedurende het weekend steeds meer toe, waardoor een einde komt aan het rustige weer.

Volgende week neemt de kans op regen wat toe en wordt het weer iets zachter.