De wind waait door de bomen

Foto:

Tot de kerstdagen domineren wind en regen het weerbeeld. Bovendien trekt de wind flink aan en
loopt de temperatuur vanavond wat op. Morgen is het regenachtig en
onstuimig, op Eerste Kerstdag is het rustiger weer.

Vanochtend laat de zon zich zeer regelmatig zien. Er trekken af en toe wolkenvelden voorbij. Wel staat er een vrij stevige zuid(west)enwind, die de rest van de dag alleen maar meer in kracht toe zal nemen.

Vanmiddag trekken geleidelijk meer velden sluierbewolking vanuit het westen het land in. De zon verliest steeds meer terrein en vanaf halverwege de middag kan af en toe een beetje regen vallen. Er staat vanmiddag een overwegend vrij krachtig zuidenwind tot harde wind met maximaal windkracht 6-7. De middagtemperatuur komt uit rond 8 graden.

Vanavond is er kans op zware windstoten tot wel 80 km/u. Het is vanavond bewolkt en is er kans op wat regen. De temperatuur ligt vanavond met 11 graden nog wat hoger dan vanmiddag.

Ook vannacht blijft het stevig doorwaaien met kans op een druppel regen maar kouder dan een graad of 10 wordt het niet.

Morgen veroorzaakt de achterste begrenzing van de zachte lucht een grijze en regenachtige dag. Een koufront trekt van west naar oost over het land en doet daar ongeveer de hele dag over. Vooral in de ochtend staat daarbij ook nog veel wind, een krachtige tot stormachtige zuidenwind met in het hele land kans op zware windstoten, rond 75 km/uur. Het is ‘s middags een graad of 10.

In de loop van de middag en avond neemt de wind af en Kerstavond regent het nog af en toe licht. Geleidelijk zijn er wel steeds meer droge perioden. In de nacht klaart het af en toe op en koelt het af tot een graad of 7.

Eerste Kerstdag, woensdag, zijn er in de ochtend vrij veel wolkenvelden en is in de vroege ochtend in het oosten nog kans op een beetje regen. Het grootste deel van de dag verloopt droog met regelmatig zon. Bij een meest matige zuidwestenwind wordt het een graad of 9.

Tweede Kerstdag is er vrij veel bewolking. Er valt soms een klein beetje regen en tussendoor is soms de zon te zien. Het is met circa 7 graden wat frisser dan op Eerste Kerstdag.

De dagen daarna wordt er weer veel wind verwacht en zijn er perioden met regen. Pas vanaf het eerste weekend van 2014 is er weer kans op winterse kou, maar dat is nog behoorlijk onzeker.