Heeft u goede voornemens voor 2014

Foto:

Het apart inleveren van gebruikte vetten en oliën moet net zo gewoon
worden als de inzameling van glas en papier. Daarom is gemeente Helmond
gestart met de publiekscampagne ‘Het is veel vetter om het in de gele
bak te doen’.

‘Het is veel vetter om het in de gele bak te doen’

Want vetten en oliën horen niet in het riool thuis, maar kun je inleveren in de gele bak bij de supermarkt. Dan kan er bovendien biobrandstof van gemaakt worden.

Nog een 20% wordt ingeleverd

Nederlanders gebruiken gemiddeld 4 kilogram frituurvet per jaar. Daarvan wordt 1,4 kg thuis verbruikt en 2,6 kg in restaurants en cafetaria’s. Bij deze horecazaken wordt al zo’n 95% van het vet ingezameld. Bij huishoudens is dat veel minder. Daar wordt nog geen 20% apart ingeleverd. Dit, terwijl gebruikte vetten en oliën bij steeds meer supermarkten ingeleverd kunnen worden.

Publiekscampagne

Om inwoners van Helmond te wijzen op het belang om frituurvet, bakolie en andere vetten in te leveren in de gele bak bij de supermarkt, is gemeente Helmond een publiekscampagne gestart. De slogan van de campagne luidt: ‘Het is veel vetter om het in de gele bak te doen’. Bij 7 supermarkten in Helmond, waar vetten en oliën ingeleverd kunnen worden, worden flyers uitgedeeld in de vorm van een frietzakje. Daarop staat uitgelegd waarom het belangrijk is dat vetten en oliën apart worden ingeleverd. Ook kunnen mensen een “vette” prijs winnen t.w.v. € 50,- door antwoord te geven op de prijsvraag ‘Hoeveel kilometer riool ligt er in Helmond?’.