Nog steeds herfstachtig weer

Het weerbeeld was de voorbije weken al steevast als herfstachtig te
typeren, vandaag wanen we ons helemaal in oktober. Middagtemperaturen
van 11-14 graden zijn niet vreemd in de eerste maanden na de zomer, maar
voor begin januari zijn ze zeer uitzonderlijk. Wordt het in De Bilt
meer dan 13,1 graden, dan hebben we weer een record te pakken.

Vanochtend trok in de eerste uren van de ochtend een warmtefront over. Er stroomt sindsdien relatief warme en vochtige lucht het land in. De frontpassage ging gepaard met bewolking en af en toe lichte regen. De regen is inmiddels oostwaarts weggetrokken en heeft plaatsgemaakt voor droge perioden. Mogelijk komt af en toe de zon tevoorschijn.

Vanmiddag krijgen we al weer te maken met de achterste begrenzing van de zeer zachte lucht: een koufront. Er  zijn sporadische zonnige momenten en de neerslag blijft beperkt tot wat motregen. De tweede helft van de middag regent het.

Het is vanmiddag circa 12 graden. Daarbij staat een vlagerige zuiden- tot zuidwestenwind, die matig tot vrij krachtig is.

Vanavond zijn er opklaringen, maar mede dankzij een doorstaande wind wordt het niet kouder dan een graad of 9. For the record: dat is 4 graden warmer dan normaal deze tijd overdag.

Morgen is de aangevoerde lucht misschien iets minder warm dan vandaag, koud wordt het nog zeker niet. Qua wind verandert er weinig. Die blijft nog flink doorwaaien uit het zuidwesten en vrij zachte lucht aanvoeren. Het weerbeeld ziet er een stuk beter uit: wolkenvelden trekken over en af en toe zijn er zonnige momenten.

Op veel plaatsen wordt opnieuw een middagtemperatuur van 12 graden verwacht. ’s Avonds neemt de kans op een bui wat toe en in de nacht passeert een regengebied. De minima liggen dan rond 8 graden.

Woensdag is de zachte lucht nog steeds in de buurt. Er trekken vrij veel wolkenvelden over en ook de wind gaat nog niet liggen. Het blijft overdag meest droog bij 10 tot 12 graden.

Donderdag trekt een koufront over en nemen we afscheid van de zeer zachte lucht. Dit wordt voorlopig dan ook de laatste dag met dubbele cijfers in de maximumtemperatuur. Het wordt nog een graad of 11 bij een stevig doorstaande wind en regelmatig regenbuien.

Daarna wordt de temperatuurdaling vervolgd en komen we volgende week uit rond normale waarden voor de tijd van het jaar: overdag een graad of 6, in de nacht rond het vriespunt. In het weekend neemt de neerslagkans bovendien al flink af en laat de zon zich langzaamaan weer wat vaker zien.