Gratis longtest voor (ex)rokers

Op donderdag 30 januari en vrijdag 31 januari biedt het
Elkerliek ziekenhuis (ex-)rokers van 40 jaar en ouder opnieuw de
mogelijkheid om een gratis longfunctiemeting te laten doen.

U kunt zich aanmelden voor donderdag 30 januari op locatie Helmond of vrijdag 31 januari op locatie Deurne. Er is plaats voor maximaal 24 personen per dag. Oproep voor de longfunctiemeting volgt op basis van de volgorde van aanmelding. Is een dag vol, dan sluit hiervoor de aanmelding. Voor de gratis longfunctiemeting dagen is een speciaal e-mailadres in werking gesteld waarnaar u uw deelnameverzoek kunt sturen: [email protected].

Longartsen Pieters, Lam-Wong, Clappers-Gielen, Dambacher en Van Valenberg: “Tijdens wereld COPD-dag van 19 november 2013 werden we overweldigd door de grote hoeveelheid mensen die spontaan naar ons ziekenhuis afreisden voor een gratis longfunctiemeting. Er stond een rij van de ene naar de andere in-/uitgang van ons hoofdgebouw! Omdat iedere meting zo’n tien minuten in beslag neemt hebben we niet iedereen de beloofde test kunnen laten doen. In plaats daarvan hebben we de wachters in de rij aangeboden om de longfunctiemeting op een later moment te komen doen.

Toen ook die optie vol zat, moesten we mensen helaas zonder test of afspraak naar huis laten gaan.” De longartsen vervolgen: “Het feit dat er zoveel mensen op dit aanbod afkwamen heeft ons doen beseffen dat er een grote groep mensen bestaat die zich zorgen maakt om het functioneren van de longen. Dit heeft een oorzaak, en daarom bieden wij deze doelgroep graag de mogelijkheid om bij ons een gratis longfunctiemeting te laten doen. Je hoopt natuurlijk dat er niks aan de hand is. Maar stel dat er wel sprake is van COPD dan kan een vroegtijdige diagnose en behandeling er voor zorgen dat deze patiënten langer een normaal leven kunnen leiden.”

COPD is een afkorting van de Engelse term ‘Chronic Obstructive Pulmonary Disease’. Dit betekent: Chronische Obstructieve Longziekten. COPD is een verzamelnaam voor longaandoeningen,  zoals bronchitis en longemfyseem. In Nederland zijn er ruim 350.000 mensen met COPD. De ziekte wordt met name veroorzaakt door roken. COPD hindert de ademhaling. Een vroegtijdige diagnose en behandeling kunnen ervoor zorgen dat COPD patiënten langer een normaal leven leiden. Twijfel daarom niet als u denkt dat u tot de risicogroep behoort en maak een afspraak voor deze gratis longfunctiemeting.

Kijk voor meer informatie ook eens op de website van het longfonds: www.longfonds.nl