Gemeentelijke belastingen komen er weer aan

Tussen 23 en 31 januari ontvangt elk huishouden in Helmond het
aanslagbiljet gemeentelijke belastingen. Op dit aanslagbiljet staat wat u
dit jaar dient te betalen aan onroerende zaakbelasting (OZB),
rioolheffing, afvalstoffenheffing en voor hondenbezitters ook
hondenbelasting.Tevens treft u op het aanslagbiljet de nieuwe WOZ-waarde van uw woning of pand voor het jaar 2014 aan.

Over op IBAN

Europa gaat over naar één Europese betaalmarkt (SEPA). Ook worden alle bankrekeningnummers vervangen door IBAN. Uw bankrekeningnummer is door de gemeente al automatisch aangepast naar IBAN. U hoeft daar zelf dus niets meer aan te doen. Als u betaalt via acceptgiro, kunt u alleen nog een IBAN-nummer invullen. Het IBAN dat de gemeente gebruikt bij de gemeentelijke belastingen is NL75 RABO 0112 5711 82. Dit nummer zult u terugzien op uw rekeningafschriften.

Eerste incasso in februari

Betaalt u de gemeentelijke belastingen via automatische incasso? Dan verandert er iets voor u. Door de nieuwe SEPA-regels, is de gemeente verplicht om twee weken voor de eerste incasso een kennisgeving aan u te sturen. Hierdoor kan de eerste incasso niet plaatsvinden in januari. De eerste keer dat er geld wordt afgeschreven, verschuift daarom naar eind februari. De laatste incasso blijft wel staan in september. Het aantal incassotermijnen gaat hierdoor terug van negen naar acht. Dit betekent dat het bedrag dat u aan belastingen betaalt, niet meer in negen, maar in acht gedeeltes van uw rekening wordt afgeschreven. In die acht maanden is het bedrag dat u betaalt daardoor steeds iets hoger, maar het is niet zo dat het totaalbedrag veel hoger is.

Advies: zet bedrag van januari opzij

De gemeente adviseert u om het bedrag dat in januari niet wordt afgeschreven, opzij te zetten. Met dat bedrag kunt u dan vervolgens het hogere bedrag in de volgende acht maanden betalen. Als u het geld dat in januari niet wordt afgeschreven op een spaarrekening zet, krijgt u daarover ook nog eens rente van uw bank.

Meer informatie

Voor alle informatie over de gemeentelijke belastingen kunt u terecht op de speciale gemeentelijke belastingen-pagina op deze website. Daar vindt u onder andere informatie over de WOZ-waarde en de hoogte van de afvalstoffenheffing, rioolheffing en hondenbelasting. Ook kunt u op die pagina de WOZ-waarde en het taxatieverslag opvragen, kwijtschelding aanvragen of bezwaar maken. De belastingen-pagina bevat ook informatie over IBAN.