Koud of Kouder

De strijd tussen koude en warme lucht blijft voortduren. Voorlopig lijkt
het erop dat we nog niet met winterse invloeden te maken krijgen.

Twee krachtige hogedrukgebieden, een boven de Azoren en een boven West-Rusland, zijn nog niet van plan de strijd te staken. Het “Azorenhoog” is gevuld met warme lucht, het “Russische” hogedrukgebied is koud. De luchtsoorten botsen boven West-Europa en zorgen voor flinke temperatuurverschillen in Nederland.

Het is vandaag een bewolkte dag. De wolken zien er dreigend uit, maar tot de avond wordt er nauwelijks neerslag verwacht. De temperatuur loopt sterk uiteen, van 0 tot 6 graden. De wind is overdag matig tot krachtig en komt uit het zuiden tot zuidoosten.

Tegen de avond neemt de neerslagactiviteit sterk toe en wakkert de wind aan. In het westen van het land worden stevige buien verwacht met kans op onweer, hagel en zware windstoten. Het noordoosten van het land moet in de loop van de avond rekening houden met sneeuw en gladheid.

In de loop van de nacht wordt het op de meeste plekken droog. In het zuidwesten verschijnen enkele opklaringen. In een groot deel van het land blijft de temperatuur boven het vriespunt, alleen in het noordwesten vriest het licht. De westenwind is in eerste instantie krachtig. In de loop van de nacht neemt de wind in kracht af.

Zondag worden de verschillen versterkt door de zon. In de loop van de middag toenemende bewolking en tegen de avond vanuit het westen regen(buien). De neerslag breidt zich in de loop van de avond uit, met wederom kans op winterse neerslag. Het zal ongeveer 6 graden worden.

Maandag wisselvallig weer met temperaturen rond de 6 graden. De dagen daarna neemt de neerslagkans af en wordt het geleidelijk kouder. ‘s Nachts vriest het en overdag temperaturen rond nul. Op de wat langere termijn lijkt de temperatuur zich weer te herstellen naar normaal.