Heb jij je stempas al binnen?

Op woensdag 19 maart zijn de gemeente-raadsverkiezingen. Om te kunnen
stemmen, heeft u een stempas én een identiteitsbewijs nodig.De stempas heeft u begin maart ontvangen via de post. Heeft u geen stempas ontvangen of raakt u de stempas kwijt, dan kunt u een (nieuwe) stempas aanvragen. Dat kan – alleen op afspraak – in de Stadswinkel. Een afspraak maken kan via de link hieronder. Mocht u na een tijdje de ‘oude’ stempas terugvinden, dan kunt u daarmee niet stemmen. De nieuwe stempas is dan geldig.

U kunt een nieuwe stempas aanvragen tot dinsdag 18 maart, 12.00 uur. Daarna is het aanvragen van een nieuwe stempas niet meer mogelijk. Op de dag van de verkiezingen zelf kunt u geen vervangende stempas meer aanvragen. Dat kan ook niet in het stembureau.

Paspoort, identiteitskaart of rijbewijs

Als u gaat stemmen, dient u de stempas en een geldig identiteitsbewijs mee te nemen naar het stembureau. Een geldig identiteitsbewijs is een paspoort, identiteitskaart of een rijbewijs. Dit document mag voor deze verkiezingen tot maximaal vijf jaar verlopen zijn. Zonder stempas én identiteitsbewijs kunt u niet stemmen. Vergeet dit dus niet mee te nemen naar het stembureau.

Stemmen in elk stembureau

U kunt stemmen in elk willekeurig stembureau binnen Helmond. U kunt dus zelf kiezen waar u gaat stemmen. Op uw stempas staat wel het adres van een stembureau bij u in de buurt, maar u bent niet verplicht om daar te stemmen. Als het u beter past om in een ander stembureau binnen de gemeente te stemmen, dan kan dat. Bijvoorbeeld als een ander stembureau vlakbij uw werk of de school van uw kinderen ligt.

Stemmen bij volmacht

Als u op 19 maart niet zelf kunt stemmen, dan kunt u dat door iemand anders laten doen. Dit kan iedereen zijn die in Helmond woont en ook een stempas heeft ontvangen. Geef deze persoon dan een volmacht. Vul hiervoor samen de achterzijde van de stempas in. Degene die namens u gaat stemmen, mag niet meer dan twee volmachten aannemen en dient de volmachtstem tegelijkertijd uit te brengen met zijn of haar eigen stem. De kiezer die namens u gaat stemmen, dient ook uw identiteitsbewijs (of een kopie daarvan) mee te nemen naar het stembureau. Zonder dit identiteitsbewijs is het niet mogelijk om een volmachtstem uit te brengen. Geef de kopie van uw identiteitsbewijs niet zomaar aan een vreemde mee. U kunt de volmachtstem dan ook het beste laten uitbrengen door een bekende van u, bijvoorbeeld uw vader, moeder, zoon of dochter, buurman of buurvrouw.

Kandidatenlijst

In de week voor de gemeenteraadsverkiezingen ontvangt u de kandidatenlijst in de brievenbus. Op die lijst kunt u zien op wie u op 19 maart kunt stemmen. Op de achterzijde van de kandidatenlijst staat informatie over de verkiezingen. Daar kunt u onder andere zien waar de stembureaus zich bevinden.

Huis van de Verkiezingen

Weet u al op wie u gaat stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen? In de ‘oude’ bibliotheek aan de Markt 43 is het Huis van de Verkiezingen ingericht. Daar kunt u zich laten informeren door alle politieke partijen. De koffie staat klaar! De openingstijden zijn: woensdag 13.30 – 17.00 uur, vrijdag 13.30 – 20.00 uur en zaterdag 10.00 – 17.00 uur.

StemWijzer

In het Huis van de Verkiezingen kunt u ook terecht om de StemWijzer in te vullen. Dat kunt u natuurlijk ook thuis doen. Voor kiezers in Helmond is er een speciale Helmondse StemWijzer. Deze StemWijzer bevat vragen over onder andere coffeeshops, bedrijventerreinen, veiligheid en de Ruit. De StemWijzer geeft u een beeld van welke partijen het beste bij uw eigen standpunten passen. Heeft u een smartphone of tablet? Dan kunt u de StemWijzer gratis downloaden als app.