Omwonenden van veestallen kunnen gezondheidscheck verwachten

Foto:

Maandag zal er een groot onderzoek gaan starten naar eventuele gezondheidsrisico’s binnen de vee-industrie, het onderzoek zal plaatsvinden in Noord-Brabant en Limburg.

Er moet door inwoners bloed en neusslijm afgestaan worden, ook zal er een longtest gedaan worden. De controle begint in het Brabantse Dinther en zal vele plaatsen afgaan waar in totaal zo’n 3000 mensen getest zullen gaan worden

Er zullen ook vragenlijsten gebruikt worden en worden er op ruim 60 plekken luchtmetingen gedaan worden zodat er bepaald kan worden welke ziekteverwerkers er verspreid worden. Veestallen brengen gezondheidsrisico’s met zich mee maar er moet in kaart gebracht worden welke dit precies zijn om zo het probleem aan te pakken.

Mensen die in de omgeving van koeien, kippen en varkens wonen hebben kans dat er vele hogere concentraties bacteriƫn rondzweven en hierdoor onze gezondheid in gevaar brengen. Er zijn al eerder contoles en metingen gedaan, maar nu is de eerste keer dat de mensen ook fysiek onderzocht gaan worden.

Het gezondheidsonderzoek kost een aardig centje, maarliefst 2,5 miljoen euro, maar dat zal voor de rekening van ministeries van Volksgezondhied en Economische zaken komen.