Aanvragen paspoort en ID-kaart kan lang duren

Door de grote hoeveelheid aanvragen van paspoorten en ID-kaarten, is het
momenteel erg druk in de Stadswinkel. Hierdoor kan het langer duren
voordat u terecht kunt. Ook kan de levering van een reisdocument langer
duren.Sinds zondag 9 maart zijn nieuwe paspoorten en ID-kaarten 10 jaar geldig in plaats van 5 jaar (alleen voor personen van 18 jaar en ouder). Veel mensen hebben gewacht met het aanvragen van een nieuw reisdocument tot na die datum. Daardoor is het momenteel erg druk in de Stadswinkel. De verwachting is dat deze drukte de komende weken aanhoudt. Houd u daar rekening mee als uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs binnenkort verloopt. Plan tijdig uw afspraak in, bij voorkeur twee of drie weken vooraf.

Drukte opvangen

De gemeente kan niet garanderen dat u binnen 5 werkdagen terecht kunt voor een aanvraag van een paspoort of identiteitskaart of voor een rijbewijs. Als u een afspraak maakt voor een aanvraag, kan het zijn dat u pas een week later terecht kunt. De gemeente doet er alles aan om de drukte zo goed mogelijk op te vangen. Er wordt zoveel mogelijk personeel ingezet.

Levering duurt langer

Vanwege de grote aantallen nieuwe paspoorten en identiteitskaarten die worden aangevraagd, ook in de rest van Nederland, kan de landelijke drukker de leveringstermijn van 5 werkdagen niet halen. Het kan tot twee weken (10 werkdagen) duren voordat uw reisdocument geleverd wordt. Bij een spoedaanvraag kan het twee dagen duren voordat u het document kunt afhalen. De gemeente kan op deze levertijden geen invloed uitoefenen. Paspoorten en identiteitskaarten worden gedrukt door een landelijke drukker die deze documenten voor alle gemeentes in Nederland maakt.

Wachttijd voorkomen? Regel het online

Veel zaken kunt u tegenwoordig online met de gemeente regelen. Voor het doorgeven van een adreswijziging (verhuizing), een afschrift van de Burgerlijke Stand of GBA-uittreksel, aan- of afmelden van een hond of aanvragen van een parkeerontheffing hoeft u niet naar de Stadswinkel. U kunt dit eenvoudig regelen via deze website. Dan heeft u geen wachttijden. Bovendien kunt u het dan regelen op het moment dat het u uitkomt.

DigiD nodig

Voor het regelen van deze zaken heeft u uw persoonlijke DigiD nodig. Zorg er dus voor dat u die bij de hand hebt. Nog geen DigiD? Vraag deze dan aan op digid.nl

Gewijzigde tarieven

Een paspoort kost vanaf nu € 66,90 en een identiteitskaart kost € 52,90. Dit zijn de tarieven voor personen van 18 jaar en ouder. De documenten zijn nu dus wel 10 jaar geldig in plaats van 5 jaar. Voor kinderen tot en met 17 jaar kost een paspoort € 51,00 en een identiteitskaart € 28,30. Voortaan hoeft u geen vermissingskosten meer te betalen. Dit betekent dat u niet meer extra hoeft te betalen op het moment dat u uw identiteitskaart of paspoort bent kwijtgeraakt of wanneer het document is gestolen. De extra kosten voor een spoedaanvraag gelden nog wel.