Intentieovereenkomst voor Stiphoutse natuurpoort

Foto:

De gemeente heeft met Kero Bouw en Vastgoed B.V. een intentieovereenkomst gesloten voor de ontwikkeling van een natuurpoort. Brabantse Natuurpoorten zijn hét startpunt om de natuur te ontdekken, te ontspannen of lekker actief buiten te zijn.De bezoeker vindt bij iedere Brabantse Natuurpoort een natuurgebied van allure, ruime parkeergelegenheid, een horecavoorziening en informatie over de natuur en routes. Alle Brabantse Natuurpoorten zijn onderdeel van het fiets- en wandelroutenetwerk.

Natuurpoort in Helmond

Het is ook de  bedoeling dat er een dergelijke Natuurpoort komt in Helmond. De provincie heeft eerder  locaties ín Brabant aangewezen die kansrijk zijn voor natuurpoortontwikkeling, voor Helmond is dit de ‘Stiphoutse bossen’. De raadscommissie MO&E in Helmond heeft hiervoor destijds een aantal uitgangspunten vastgesteld. De gemeente heeft met Kero Bouw en Vastgoed B.V. een intentieovereenkomst gesloten voor de ontwikkeling van deze natuurpoort.

Voorwaarden

In de intentieovereenkomst staat dat beide partijen streven naar een Natuurpoort die voldoet aan onderstaande uitgangspunten en randvoorwaarden:
1. Een locatie in de Stiphoutse bossen. (zie plaatje voor een concept schets met de beoogde plek)
2. Het ontwikkelen van een horecagelegenheid (maximaal 500m2 oppervlakte), die informatie en voorzieningen aanbiedt volgens het Natuurpoort-concept (kijk op Natuurpoorten-site voor meer info). De horecagelegenheid moet voldoen aan de regels zoals die gelden voor ‘horeca-buitengebied’. Het wordt dus uitdrukkelijk geen ‘Horeca II’, zoals die er is in het centrum van Helmond.
3. Hiernaast komt er een -nog nader te bepalen- vorm van dagrecreatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: een speeltuintje, dierenweide of touwparcours.
4. Het aanleggen van een openbare parkeerplaats voor de natuurpoort en sportclubs (HAC en Stiphout vooruit). Voorlopig uitgangspunt 150-170 parkeerplaatsen.
5. De ontwikkeling gebeurt met respect voor de natuur in de Stiphoutse bossen.

Vervolg

Bovenstaande uitgangspunten worden uitgewerkt in een concreet projectplan met bouwplan, dat als de basis dient voor de planologische procedures (bestemmingsplan). De bouw start als alle procedures zijn doorlopen en de vergunning is verleend. Het streven is dat de Natuurpoort Stiphout eind 2015 klaar is.

Communicatie

Wij willen omwonenden en andere belanghebbenden graag op de hoogte houden van de ontwikkeling van de Natuurpoort Stiphout. Zo wordt er een informatiebijeenkomst georganiseerd als de eerste conceptplannen klaar zijn. Omwonenden ontvangen daar een brief over. Ook voor en tijdens de uitvoering gaan wij communiceren met belanghebbenden. Op de hoogte blijven van dit en ander gemeentelijke nieuws? Volg ons dan op twitter (@gemeentehelmond) of schrijf u in voor de wekelijkse digitale nieuwsbrief.