Jong en oud worden KunstZinnig aan elkaar verbonden

De wereld van kinderen is zoveel anders dan wereld van ouderen. Hierdoor
ontstaat er bij beide groepen soms onbegrip voor elkaar, terwijl we
juist  zoveel van elkaar kunnen leren. Door ouderen in contact te
brengen en te verbinden met kinderen wil Westwijzer in samenwerking met
kunstenares Sandra van den Berg kinderen en ouderen aan de slag met
diverse workshops. Hierdoor kan jong en oud op een natuurlijke wijze
elkaar leren wat ze voor elkaar kunnen betekenen.Met de workshop “ een kiekje in mijn wereld!”  gaan kinderen met ouderen in gesprek. Ze vertellen elkaar verhalen over een voorwerp dat ze koesteren. Kinderen maken met de voorwerpen portretfoto’s van de ouderen andersom. De voorwerpen worden onderdeel van de portretfoto’s. De verhalen die ze horen en ideeën die zich vormen worden omgezet in beelden. Een overzicht van deze foto’s komen te hangen in Westwijzer.

De tweede workshop is: “ Tis wa!”. Hoewel de autochtone Helmondse bevolking het dialect nog spreekt (met name de ouderen), zal het dialect meer en meer verdwijnen. Door de technologische industrie komen steeds meer mensen van buitenaf in de stad wonen, hetgeen onvermijdelijk zijn effect zal hebben.

 Toch wordt er in Helmond nog redelijk veel dialect gesproken. Met kinderen en ouderen uit de wijk wil Westwijzer de Helmondse taal meer levendig maken door er met elkaar over te praten. Kennen de kinderen de betekenis van de Helmondse woorden? Of kennen ze zelf ook Helmondse woorden of typisch Helmondse uitspraken? Jos Leenen van Haw ’t Hellemonds zal op 22 april vooraf lesjes Hellemonds geven voor de leerlingen en de ouderen.

De derde workshop is: “ Knoop je hart vast aan Westwijzer” . Het thema ‘knoop je hart vast aan Helmond-West’ werd gebruikt in de workshops dans, muziek, theater en fotografie van CultuurContact in het kader van de fusie. Zo lieten de kinderen zien dat zij zich wilden verbinden tot Westwijzer. Deze hartjes worden nu met de hand door ouderen en wijkbewoners tot een groot hart op een doek genaaid en als kunstwerk ophangen in Westwijzer.

Op woensdag 28 mei, de dag van respect, zullen de kunstwerken niet alleen gepresenteerd worden, maar wordt ook een kunstwerk opgehangen in de boom van respect op het plantsoen in de Arbergstraat. Kinderen van Westwijzer gaan deze ochtend met gebruikersgroepen en ouderen samen ook nog eens aan de slag met diverse activiteiten.

De workshops “ een kiekje in mijn wereld” worden gehouden op dinsdag 22 april om 8.45 u en  woensdag 23 april om 8.45 u en 11.00 u.  De workshop “ Tis Wa!”:Hellemondse les op dinsdag 22 april  om 12.00 uur en 12.30 uur. Op 22 april 13.00 u, 24 april 8.45 u en 10.30 u en op 12 mei 10.15 u kunnen ouderen helpen met het maken van collages. Op de maandagen 19 en 26 mei en dinsdagen 20 en 27 mei telkens vanaf 10.00 u. worden hartjes opgenaaid.

Wilt u meedoen aan een van de activiteiten dan kunt u zich op de genoemde data melden aan de receptie van Westwijzer, Cortenbachstraat 70, 5707 TJ Helmond. Voor informatie: kunt u bellen naar 0492-523402 of met mailen naar: [email protected]