Is de horeca dit weekend al rookvrij of niet?

De horecaexploitanten zijn druk in de weer met het rookbeleid. De keuze is niet eenvoudig, roken toestaan en een boete krijgen of rookvrij en je graag geziene gasten verliezen. Hoe gaan de kasteleinen hiermee om? Zullen ze collectief gaan voor een rookvrije Helmondse horeca of kiezen ze voor zichzelf?Een aantal meningen/uitspraken van exploitanten op een rij…

 “Dit weekend zijn onze kroegen rookvrij!”

“Ik heb geen personeel en heb nog niets te maken met de regeling dus in ons café blijft gewoon gerookt worden.”

“Ik doe het voortaan zonder personeel, dan val ik in de regeling dat er nog wel gerookt mag worden, de asbakken blijven gewoon op de bar staan!”

“Ik wacht af wat de rest doet en hier ga ik dan in mee,
maar het is iedereen of niemand”

De meningen en uitspraken liggen duidelijk niet op één lijn. Het is nog wel de vraag wie de daad ook bij het woord gaat voegen. De kleinere (<70m2) horecazaken zonder personeel mogen volgens de wet nog gewoon een asbak op de bar zetten. Zij zullen dan ook een voordeel hebben en niet snel instemmen om het rookvrij te krijgen, dit kost hen tenslotte omzet en als de overige ondernemers de kroegen rookvrij maken kan het zelfs nog voor extra omzet zorgen.

Deze regeling is waarschijnlijk nog maar voor korte duur, het kabinet heeft al geruime tijd geleden laten weten af te willen van deze zogenaamde gedoogregeling.

De tijd zal het leren, maar één ding is zeker …. De asbakken gaan uiteindelijk van de bar en het gaat hoe dan ook rookvrij worden in de Helmondse horeca.