Nog nooit zo koud aan de grond op 4 mei

Vanuit noordelijke richtingen werd gisteren koude lucht aangevoerd en
ook vandaag hebben we met frisse lucht uit het noorden te maken. In
tegenstelling tot gisteren is er vandaag maar af en toe ruimte voor de
zon, Dodenherdenking verloopt vanavond bewolkt. Wel blijft het vandaag
op de meeste plaatsen droog.

Vanmiddag zijn er vooral in het zuiden zonnige perioden, over het noorden trekken wolkenvelden die soms dik genoeg kunnen zijn voor een spat regen. Geleidelijk trekken over het hele land steeds meer velden sluierbewolking. Er schijnt af en toe een wat waterig zonnetje.

Het blijft op de meeste plaatsen droog en er staat vrij weinig wind: uit het noordwesten waait het vanmiddag zwak tot matig. Het wordt maximaal 13 graden in het noorden en 16 in het zuiden.

Vanavond is overwegend bewolkt, maar droog. Om 20:00 uur, tijdens Nationale Dodenherdenking is het een graad of 12.

Later vanavond en vannacht stroomt wat minder koude lucht het land in. Het koelt vannacht af tot een graad of 4. Alleen in het uiterste oosten is een graadje vorst aan de grond niet uitgesloten.

Morgen is het Bevrijdingsdag en met een zuidelijke wind wordt het dan aanmerkelijk warmer dan voorgaande dagen. Velden sluierbewolking trekken over het land en de zon schijnt soms wat waterig. De temperatuur komt ’s middags rond 19 graden te liggen. Op diverse plaatsen kan de 20 overschreden worden. De zuidenwind waait daarbij zwak tot matig en het blijft droog. Ook als ’s avonds de bewolking wat dikker wordt blijft neerslag uit.

Dinsdag komt er een einde aan het droge intermezzo. We gaan weer verder daar waar we afgelopen donderdag gebleven waren: regelmatig buien. In een groot deel van het land verloopt de ochtend nog droog, maar ’s middags veroorzaakt een koufront perioden met regen en geleidelijk wordt de neerslag buiiger. De middagtemperatuur komt uit op een graad of 19.

Woensdag zijn er weer af en toe zonnige perioden, maar trekken ook stevige buien over het land, waarbij de onweerskansen ook weer wat groter worden. Het wordt circa 18 graden.

Voor de dagen daarna zijn in de laatste verwachtingen nog weinig tekenen te zien van langdurig droog weer: dagelijks worden storingen verwacht. En dat resulteert in een wisselvallig weertype met regelmatig buien en tussendoor soms zon. De middagtemperaturen liggen daarbij op 17 à 18 graden.