Eetbare tuin voor gezinnen in financieel moeilijke situaties

Foto:

Het was een gezellige drukte, vanmiddag in de super groene achtertuin
van Ton aan de Brantstraat in Helmond West. Veel mensen wilden bij de
aftrap van het LEV project ‘Van Grijs naar Groen’ aanwezig zijn. Ook
Nathalie van der Zanden, wethouder Armoedebestrijding Helmond. Zij
verrichte de officiële handeling door het planten van een slaplantje in
Tons ‘eetbare’ tuin.Wethouder Van der Zanden noemt het nieuwe project, dat mede tot stand is kunnen komen door de gulle bijdrage van het Oranje Fonds, een prachtinitiatief met driedubbel effect .”Mensen voor wie meedoen niet vanzelfsprekend is, gaan aan de slag en plukken daar letterlijk en figuurlijk de vruchten van. Gezond leven kan zo ook met een kleine beurs. De deelnemers komen in contact met anderen en leren van elkaar.

Met elke stoeptegel die plaatsmaakt voor een moestuin, wordt onze stad meteen weer een beetje groener. Ik ben trots op de initiatiefnemers en de vele vrijwilligers die meewerken aan dit project. Ik wens hen en alle deelnemers heel veel succes. Ik hoop, dat dit eerste plantje vele nakomelingen krijgt, die uiteindelijk op heel veel plekken in onze stad vruchtbare bodem vinden”, aldus de wethouder.

De gloednieuwe tuiniers zijn allemaal enthousiast. Marianne is een van hen: “Ik heb altijd een tuintje gehad en had ook interesse in het aanleggen van een moestuin, maar zonder hulp had ik dat nooit voor elkaar gekregen. Na mijn hersenbloeding heb ik veel problemen met onthouden en daardoor kan ik veel dingen niet meer alleen. Voor het werken in mijn moestuin heb ik nu een maatje gekregen, op wie ik terug kan vallen. Dat is superfijn”.
Het ziet er naar uit, dat het nu al succesvolle project ook buiten Helmond West voortgang gaat vinden. In de binnenstad is daar al voorzichtig een eerste stap toe gezet.

‘Van Grijs naar Groen’, tuinen om van te LEVen is een nieuw project binnen LEVgroep. Het project gaat over meer dan alleen het ‘vergroenen’ van de wijk. We willen wijkbewoners met minder financiële mogelijkheden ermee ondersteunen door ‘eetbare’ tuinen aan te leggen. Daarbij krijgen deelnemers natuurlijk hulp, onder anderen van maatjes met ‘groene vingers’.

De maatjes hebben al ervaring in het aanleggen van ‘eetbare’ tuinen en zijn bereid hun kennis te delen. Als deelnemer krijg je ook een stuk scholing, waardoor je buurtbewoners (nog) beter leert kennen en je ervaringen uit kunt wisselen.