Prachtig weer met kans op wat regen aan het eind van de dag

Tijdelijk hebben we te maken met zonnig en droog weer. Een
hogedrukgebied ligt vandaag in de buurt en zorgt ervoor dat buien niet
kunnen ontstaan. Helaas trekt dit hogedrukgebied vrij snel weg; de
komende dagen passeert een actief buiensysteem het land en wordt de
regenmeter weer goed gevuld.

Vandaag blijft het overdag zo goed als droog, maar een enkel licht buitje in de kustprovincies is niet uitgesloten. De zon schijnt uitbundig en wordt slechts gehinderd door wat stapelwolken. Er staat een zwakke tot hooguit matige zuidelijke wind en de temperatuur loopt op naar 22 of 23 graden.

Gedurende de avond en nacht neemt vanuit het zuiden de bewolking wat toe, maar er wordt nog geen neerslag berekend. Het wordt niet veel kouder dan 11 graden.

Morgen wordt de atmosfeer een stuk onstabieler en kunnen er stevige buien ontwikkelen. Vroeg in de ochtend is het waarschijnlijk op de meeste plaatsen nog droog, maar al gauw neemt in het zuiden de kans op buien sterk toe.

De buien trekken noordwaarts en bereiken pas in de loop van de avond de noordelijke provincies. Bij de buien is kans op onweer, hagel, windstoten en lokaal kan een aanzienlijk hoeveelheid neerslag vallen. Het wordt zeker niet koud met temperaturen tussen 19 en 23 graden, maar voor het gevoel wordt het wel iets frisser door een noordoostelijk wind, die gedurende de dag, aanwakkert naar matig tot (vrij) krachtig.

In de avond en nacht wordt het vanuit het zuiden droger. De temperatuur daalt naar 14 of 13 graden.

De dagen daarna is het licht wisselvallig, met dagelijks in de loop van de dag kans op een bui. Geleidelijk neemt de neerslagkans af door de toenemende invloed van een hogedrukgebied boven Scandinaviƫ. De eerste voortekenen voor Hemelvaartsdag zijn vrij gunstig, met kans op droog en zonnig weer. Maar dat is nog wel behoorlijk onzeker.