Ter Voert is benoemd tot nieuwe gemeentesecretaris

Foto:

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft mr. drs. Alwin ter
Voert benoemd tot gemeentesecretaris van Helmond. Ter Voert volgt per 1
augustus aanstaande Ad Marneffe op, die met pensioen gaat. Ter Voert is
momenteel gemeentesecretaris van de Limburgse gemeente Horst aan de
Maas.Burgemeester Blanksma: “Helmond krijgt een zeer ervaren gemeentesecretaris. Een mensgerichte manager met een heldere organisatievisie. Iemand die veel ervaring heeft met veranderingsprocessen. En dat is wat Helmond nodig heeft de komende jaren. We gaan regionaal samenwerken in de Peel, we krijgen nieuwe sociale taken op ons bordje en we moeten ook nog eens flink bezuinigen. Bovendien wil de nieuwe coalitie op zoek naar nieuwe vormen van samenwerking en participatie. Dat vraagt een flexibele en omgevingsgerichte organisatie. Ter Voert heeft bewezen zo’n veranderproces succesvol te kunnen leiden.” 

Overheidservaring

Als jurist en bestuurskundige heeft ter Voert uiteenlopende functies bekleed binnen de gemeentelijke overheid. Vanaf 2000 is hij ruim acht jaar gemeentesecretaris van Vught geweest. Daar was hij de stuwende kracht achter een organisatieontwikkeling, die hand in hand ging met digitalisering, nieuwbouw en de invoering van flexibel werken. De afgelopen 5,5 jaar was hij gemeentesecretaris van de gemeente Horst aan de Maas. Hier leidde hij het fusietraject van drie gemeenten en was hij de architect van de nieuwe organisatie. Hij wist de bezuinigingsopgave te combineren met een kwaliteitsverbetering.

Alwin ter Voert is 60 jaar, heeft twee zonen en woont momenteel in Heeswijk-Dinther. Hij heeft de intentie om op termijn te verhuizen naar Helmond.

Alwin ter Voert: “Ik verheug me erop om samen met de Helmondse bestuurders en medewerkers de slag te maken naar een toekomstbestendige gemeente. Er is zoveel in beweging! Daar moeten we slim mee omgaan. Niet teveel denken in vaste structuren, maar ruimte geven aan creativiteit en flexibiliteit. De mogelijkheden van digitalisering benutten. En vooral: investeren in onze mensen. Zij maken uiteindelijk het verschil, niet de structuren en de processen.”

Inbreng medewerkers

De medewerkers van de gemeente Helmond zijn, via hun ondernemingsraad, betrokken geweest bij het maken van de profielschets voor de nieuwe gemeentesecretaris. Via intranet is een enquête gehouden die 470 medewerkers hebben ingevuld en waarvan de resultaten zijn opgenomen in de profielschets.
De ondernemingsraad is intensief betrokken geweest bij de procedure en is erg tevreden met de uitkomst.