Na regen komt…

Als je niet beter zou weten zou je denken dat het regenseizoen is
begonnen, gelukkig heeft de huidige klimaatverandering nog niet zulke
verstrekkende gevolgen. Vanaf morgen wordt de invloed van een
hogedrukgebied bepalend en schuift de neerslag naar het zuiden weg.

Bewolking voert vandaag de boventoon en vooral de noordelijke helft van het land moet rekening houden met langdurige neerslag. Lokaal kan 25 tot 30 mm verse regen vallen. In de zuidelijke helft is het duidelijk minder regenachtig, maar helemaal droog houden is ook voor deze regio wat teveel gevraagd.

De temperatuur komt in het noorden niet verder dan 14 graden, in het zuiden is 17 of 18 graden mogelijk. In het noorden van het land blijft een matige, langs de kust vrij krachtige noordoostelijke wind staan, in het zuiden een zwakke tot matige westelijke wind.

Vanavond en vannacht is het bewolkt en lokaal nevelig. In de loop van de nacht neemt de activiteit van de neerslag af en tegen de ochtend valt er lokaal wat lichte regen of motregen. De temperatuur daalt naar een graad of 11. Dauwtrappers komen aan hun trekken, maar een regenjas lijkt geen overbodige luxe.

Hemelvaartsdag verloopt in een groot deel van het land bewolkt met vooral in de ochtend kans op lichte regen of motregen. In de loop van de middag knapt het weer vanuit het noorden op en komt boven de noordelijke provincies de zon tevoorschijn. De temperatuur ligt rond normaal, een graad of 18 . De wind is oostelijk, zwak in het zuiden, matig in het midden en lokaal krachtig langs de noordkust.

Vrijdag laat het weer zich van zijn zonnige kant zien. De neerslag is netjes aan de kant geschoven en de wolken maken plaats voor de zon. De invloed van de krachtige meizon vertaalt zich in temperaturen rond 20 graden.

Het weekend verloopt droog en zonnig. De neerslag is niet ver weg, maar lijkt Nederland niet te kunnen bereiken. De wind zoekt in het weekend de noordhoek op, waarmee gematigde zeelucht wordt aangevoerd. Overdag warmt het op tot een graad of 20, de nachten zijn vrij fris met minima ruim beneden 10 graden. Aan de grond zou het kwik nog wel eens dicht bij het vriespunt kunnen komen.

Na het weekend neemt de invloed van depressies weer toe en daarmee ook de kans op buiige neerslag. De temperatuur schommelt daarbij rond of iets boven normaal.