Het weer

De meteorologische zomer start vandaag met een mix van wolkenvelden en
zon. De maxima van 15 tot 19 graden zijn voor zomerse begrippen
ondermaats. Vanaf morgen kunnen we rekenen op warmer weer, met maxima
rond of boven 20 graden. Vanaf dinsdag is daarbij kans op een paar
buien.

Vanmiddag wisselen stapelwolken en zon elkaar af. De meeste bewolking wordt verwacht in het noordoosten en oosten van het land. In het noorden drijven bovendien wolkenvelden vanaf zee het land binnen. Het westen kan dus rekenen op de meeste zonneschijn.

Warm is het niet met maxima van 15 graden op de Wadden tot 19 graden in Limburg. Er staat een zwakke tot matige noorden- tot noordwestenwind.

Vanavond klaart het op de meeste plaatsen breed op, maar in het noorden blijven wolkenvelden hardnekkig. Vannacht kan een enkele mistbank ontstaan en koelt het af naar 8 graden aan zee en 5 graden in het oosten van het land

Morgen kan het westen opnieuw rekenen op flink wat zonneschijn, terwijl in de oostelijke landshelft weer vrij veel bewolking voorkomt. In het zuidwesten trekt sluierbewolking binnen, die in de loop van de middag de zon meer en meer zal afschermen.

Het blijft droog en er staat weinig wind uit variabele richtingen. Met 17 graden in het Waddengebied tot 22 graden in het zuidoosten van het land wordt het een stukje warmer dan vandaag.

Dinsdag krijgt een lagedrukgebied bij de Britse Eilanden grip op het Nederlandse weerbeeld. De lucht wordt onstabiel. Na een zonnige start ontstaan stapelwolken, die ’s middags kunnen uitgroeien tot een lokale regen- of onweersbui. Het wordt wel aangenaam warm met 20 graden aan zee tot 24 graden langs de oostgrens.

Woensdag staat de passage van een neerslaggebied op de planning. Dit betekent veel bewolking en buiige regen. Bij gebrek aan zon blijft de temperatuur op veel plaatsen steken beneden 20 graden. Ook donderdag is het niet al te warm en is er kans op een enkele bui.

De dagen daarna wordt met een zuidelijke stroming geleidelijk warmer lucht aangevoerd, met in het weekend kans op hogere middagtemperaturen rond 25 graden. Het blijft daarbij wisselvallig met van tijd tot tijd een bui.