Heerlijk zomers weekend

Vandaag wordt het voor het eerst dit jaar tropisch warm in Nederland.
Een officiële tropische dag, met 30 graden in De Bilt, zit er
waarschijnlijk niet in. In de loop van de middag zal (sluier)bewolking
de zon steeds meer hinderen. Eind van de middag en vanavond stijgt
vanuit het zuidwesten de kans op een lokale onweersbui.

Vanmiddag zijn er zonnige perioden, maar moeten we rekening houden met een verdere toename van de bewolking. De lucht wordt hierdoor steeds ‘melkachtiger’ en uiteindelijk kan de zon ook enige tijd geheel schuil gaan achter het wolkendek.

Het wordt zeer warm met maxima van 24 graden op de Wadden, 25-28 graden in de kustprovincies en 28 tot 31 graden in het binnenland. Hiermee wordt vandaag de eerste lokale tropische dag van het jaar! Aan zee steekt in de loop van de middag een verkoelende zeewind op.

In de loop van de middag kan al een lokale onweersbui ontstaan met kans op hagel en (zware) windstoten. De kans daarop is het grootst in het westen en zuidwesten van het land.

Vanavond en vannacht neemt de kans op een plaatselijke onweersbui verder toe. Veel plaatsen houden het droog met zonnige perioden, maar het is verstandig om voor je de bbq aansteekt of je plekje op het terras inneemt de radar te checken.

In het binnenland ligt de temperatuur tot zonsondergang boven 20 graden. In de kustprovincies koelt het sneller af door de intredende westenwind. Uiteindelijk daalt de temperatuur vannacht naar een graad of 15.

Morgenochtend trekken vanuit het zuiden wolkenvelden en buienrestanten, afkomstig uit Frankrijk, over ons land. ’s Middags breekt vooral in het westen de zon goed door. In het oosten blijven vrij veel wolkenvelden aanwezig en valt lokaal mogelijk nog wat regen. Het warmt op naar 20 graden op de Waddeneilanden tot 27 graden in het zuidoosten.

In de avond en nacht kunnen enkele stevige regen- en onweersbuien ontstaan met kans op (zware) windstoten en hagel.

Tweede Pinksterdag is er in het binnenland veel ruimte voor de zon. Over de kustgebieden trekken regelmatig wolkenvelden en is kans op een enkele (onweers)bui. Met 30 tot 32 graden in het binnenland word het weer een zeer warme dag! De kustprovincies kunnen rekenen op maxima van 24 tot 28 graden. In de avond en nacht van maandag op dinsdag verdrijven (zware) onweersbuien de warmte.

Daarna dalen de maxima naar een graad of 20 aan het einde van de week. Het weerbeeld wordt gekenmerkt door wolkenvelden en zon. Vrijwel elke dag is er kans op een enkele regen- of onweersbui. De neerslagkans schommelt rond 40 %, dus er zullen zeker ook geheel droge dagen tussen zitten.

bron : Weeronline.nl