Goedkope en energieneutrale woningen in Helmond

Foto:

Nog niet eerder gezien in Helmond en omgeving: huizen onder de sociale koopgrens van 188.000 euro die energieneutraal zijn.

Adriaans Bouwgroep gaat twaalf van dergelijke woningen bouwen naast het bestaande nieuwbouwproject in de Dolfijnlaan/Heeklaan in Mierlo-Hout. Dit is op het terrein van het voormalig vakcollege Dr. Knippenberg. De werktitel van dit project is ‘’t Helmonds Hoys’, een verwijzing naar het woningconcept dat speciaal voor de gemeente Helmond is ontwikkeld.

Voorbeeldproject

architecten|en|en uit Eindhoven heeft samen met Adriaans Bouwgroep de pitch gewonnen die hiervoor door de gemeente Helmond is uitgezet. Uitgangspunt hierbij was om huizen te ontwikkelen die een energierekening van 0 hebben en die tevens in de prijscategorie van sociale koop vallen.  Daarnaast wil de gemeente dit bouwproject gebruiken om ervaring te krijgen met energieneutraal bouwen, voor met name goedkopere woningen. Het moet dus een voorbeeldproject gaan worden voor toekomstige bouwontwikkelingen. De woningen worden volledig elektrisch (“all-electric”). Ze krijgen onder andere zonnepanelen om zelf energie -voor de verwarming en alle huishoudelijke apparaten- op te wekken.

Planning

Momenteel wordt het plan verder uitgewerkt waarbij energie, gezondheid, betaalbaarheid en wooncomfort centraal staan. Eind van dit jaar wordt het bestemmingsplan in procedure gebracht. Volgens planning zal medio 2015 de bouw starten. Een jaar later zijn de woningen dan klaar.