Elkerliek breidt mogelijkheden pijnstilling tijdens bevalling uit

Foto:

Het Elkerliek ziekenhuis start op maandag 4 augustus met een nieuwe vorm
van pijnbestrijding tijdens de bevalling. Vrouwen krijgen via een
infuus een pijnstiller toegediend, waarvan ze zichzelf als het nodig is
een extra dosis kunnen toedienen met een drukknopje.

Deze wijze van pijnbestrijding is een uitbreiding op de gebruikelijke pijnstillers, zoals de ruggenprik en een prik met pethidine.
 
Het middel dat als pijnstiller gebruikt wordt, is remifentanil. Het is een krachtige pijnstiller die snel en kort werkt. De pijnstilling is niet zo krachtig als met een ruggenprik, maar de kraamvrouw kan hiermee wel uitrusten en de pijn beter opvangen. Om remifentanil toe te kunnen dienen, krijgt de vrouw een infuus.

Dit infuus wordt aangesloten op een pompje waarmee de vrouw zichzelf via een knop een extra dosis pijnstiller kan geven. Het grote voordeel is dat de vrouw de pijnstilling dus zelf in de hand heeft. Zíj bepaalt wanneer en hoeveel pijnstilling zij gebruikt. Voor de veiligheid is de pomp begrensd in hoeveelheid en tijd. Een overdosis is dus niet mogelijk. Een ander voordeel is dat deze pijnstiller zeer snel is uitgewerkt zodra de toediening stopt.

Remifentanil  wordt in het ziekenhuis gegeven en is met name geschikt voor vrouwen bij wie de baring niet lang op zich laat wachten of bij wie een ruggenprik niet mogelijk of wenselijk is.