Jeugd drinkt rustig verder

De Helmondse jeugd drink rustig verder tijdens het opstap gaan, de gemeente geeft aan wel controles uit te voeren maar nog geen enkele overtreding te hebben geconstateerd. In regio gemeenten is het zo dat het bij controle ongeveer in 75% van de gevallen raak is en er overtredingen plaatsvinden. De exploitanten krijgen dan ook gelijk een waarschuwingsbrief.

Niet alle gemeenten controleren even intensief en dat zorgt ervoor dat er door veel jongeren direct of indirect toch drank genuttigd kan worden in de kroeg. Voor de kroegen is het ook bijna onmogelijk om hierop te controleren.

Er zijn in diverse horecagelegenheden systemen bedacht om jongeren onder de 18 geen drank te schenken, denk hierbij aan controle bij binnenkomst waarbij iedereen een polsbandje krijgt waaraan de barman/vrouw kan zien wie er wel of geen alcohol mag bestellen. Het probleem is dat er na het schenken niet meer gecontroleerd wordt door de medewerkers waardoor een biertje van een 18 jarige toch in de handen van een 16 jarige kan belanden.

Kleinere gemeenten controleren met grotere regelmaat, voor de grotere gemeenten is het bijna onmogelijk om alle kroegen te controleren en ligt de frequentie stukken lager en daardoor is het handhavingsbeleid ook stukken minder.