Jermain De Rozario

Foto:

“Het moment”De ene dag is het andere niet, ieder lunch en ieder diner is een nieuw avontuur, een weg die je moet afleggen als een team, en met een team bedoel ik van afwasser tot aan de chef, alles is aan elkaar gekoppeld, iedereen vervult zijn taak en iedereen heeft zijn verantwoordelijkheid.

Er mogen op geen enkel vlak steken vallen en je moet in je focus blijven, ik noem dit dan ook wel “in het moment zitten” ik vind niets zo verslavend als “in het moment” terecht komen,

Maar wat is dan het moment?

Het moment is moeilijk uit te leggen, vooral aan mensen die niet weten hoe het er aan toegaat in de keuken, maar ik zal het proberen te verwoorden. Het moment wil zeggen voor mij, dat je de avond begint en alles gaat zoals het hoort te gaan, de eerste tafels komen binnen en alles gaat vanzelf totdat er hobbels op de weg verschijnen en die hobbels zijn de momenten dat je jezelf kan bewijzen.

Maar dat is ook het moment dat je “in het moment” komt, er gaat dan simpelweg een knop om in je hoofd en je denkt aan niets anders meer dan aan koken, je gasten en je producten. Je kijkt je collega aan en je weet direct wat er bedoelt wordt, die ene tafel gaat zo mee, heb je je spullen in orde en is het allemaal top?

Alles waar je mee zit, de pijn in je voeten, de slaap in je benen alles is dan even weg, je komt in een soort van roes waarin je alleen maar gas kan geven en niet kan ophouden tot alles naar wens verloopt, van fouten leer je en je gaat een contante strijd met jezelf aan. Van dit traject moet je leren genieten, je moet leren dat het niet gaat om hoe laat je klaar bent,  of dat je misschien op je donder krijgt.

Het gaat om het avontuur, de weg die je met zijn allen moet bewandelen om de gasten in het restaurant die ene ervaring te bezorgen die ze nog nooit gehad hebben, het gaat om de afwasser die net dat ene bord op tijd schoon heeft, zodat je het dan meteen weer kunt gebruiken, het gaat om je collega die jou aankijkt en direct weet wat er gaat gebeuren, de chef die je aanvoelt wanneer hijof jij behoefte heeft aan net dat beetje extra, de bediening die goed met je blijft communiceren, het gaat om alles, heel het bedrijf dat als één grote geoliede machine werkt en alles tot een succes maakt.

De passie het vuur de emotie de strijd met jezelf, voor mij is dit het mooiste vak wat er is, in een keuken werken op dit niveau is een levensstijl, het bevat alle facetten van het leven, creativiteit, onder druk presteren, mentaal sterk zijn en nooit genoegen nemen met minder.

Voor de mensen die dit wel eens mee zouden willen maken zeg ik reserveer eens een Chefs Table bij De Lindehof en ervaar dit gevoel, je wordt als gast direct mee de keuken ingetrokken en je ziet alles, ook de fouten en ook de passie. De Chefs Table is een absolute must voor iedere liefhebber van koken.