Onze Lieve Heer wil niet dat we cola light drinken

Foto:

Voor de Helmondse Cola light drinkers onder ons is er een leuk onderzoek geweest. Suikervrije drankjes met zoetstoffen zijn slechter dan fris met
echte suiker. Ivan Wolffers, hoogleraar gezondheidszorg: “Als de Lieve
Heer gewild had dat we cola dronken dan had hij onze rivieren er mee
gevuld. Drink gewoon water.”

Gek genoeg blijkt nepsuiker in cola light en koffiezoetjes het lichaam zo in de war te brengen dat er juist meer suiker in het bloed blijft hangen. En dat kan tot overgewicht en diabetes leiden. Dat ontdekten Israëlische wetenschappers.

Wolffers noemt dat onderzoek donderdag op Radio 1 een echte doorbraak. “Bacteriën in onze darmen, dat zijn er tien keer meer dan lichaamseigen cellen, veranderen door de nepsuikers in cola light van samenstelling en veroorzaken suikerintolerantie.”

Poep transplanteren
Gelukkig kent Wolffers een probaat middel: Als je bij mensen met overgewicht een poeptransplantatie uitvoert dan heeft dat een gunstige invloed. De bacteriën van een gezonde donor verbeteren de werking van de darmen bij te dikke mensen.

Overdreven
Een andere Nederlandse medisch-wetenschapper, Max Nieuwdorp van het AMC, zegt trouwens dat het negatieve effect van suikervrije frisdrank wel meevalt. “Je zou zo’n dertig cola lights per dag moeten drinken om er iets van te merken. Dat is absurd veel,” zegt hij tegen de Volkskrant.