Koud en misschien wat sneeuwval

Ook vandaag weer koude en grijze condities, al kan sporadisch en lokaal
de bewolking even breken. Meer dan een spatje motregen en in het
zuidoosten een vlokje motsneeuw valt er niet. Morgen verandert weinig.
Vrijdag draait de wind naar het westen, wordt het zachter en volgt
regen. Vanaf zondag wordt het ronduit herfstachtig.

Vandaag overheerst net als voorgaande dagen de bewolking. Slechts sporadisch en lokaal zou de zon even door kunnen breken. Het is zo goed als droog. Zeer plaatselijk kan nog een klein beetje motregen vallen. De kans hierop is het grootst in het westen en noordwesten van het land. In het zuidoosten zou een vlokje motsneeuw of onderkoelde regen kunnen vallen.

Er is kans op de eerste lokale ijsdag van deze winter (maxima beneden het vriespunt). In het oosten wordt het namelijk niet warmer dan 0 graden. Langs de westkust wordt het een graad of 3 en op de westelijke Waddeneilanden een graad of 5. Een matige, aan zee vrij krachtige, noordoostenwind houdt de gevoelstemperaturen onder het vriespunt. Vanochtend ligt deze in het noordoosten lokaal zelfs rond -9!

Vannacht is het zo goed als droog en blijft het waarschijnlijk overwegend bewolkt. Een enkele opklaring is wel mogelijk. Op de meeste plaatsen komt het tot lichte vorst

Morgen blijft het droog en kijken we op de meeste plaatsen nog steeds tegen een grijze hemel aan. De oostenwind wordt gedurende de dag zwak en ook stroomt een fractie minder koude lucht binnen. De middagtemperatuur komt uit rond +2. In de avond en nacht naar vrijdag koelt het onder bewolkte en droge condities af tot rond het vriespunt. Mocht het ergens opklaren dan vriest het gemakkelijk een paar graden.

Vrijdag steekt een matige zuidwestenwind op. Hierdoor stroomt langzaam zachtere lucht het land binnen. In de middag trekt een regengebied het westen van het land binnen. De temperatuur stijgt naar 3 graden langs de oostgrens tot 6 vlak aan zee.  In de avond en nacht breidt de regen zich uit over het hele land. Misschien dat de eerste neerslag in het uiterste oosten winters van karakter zal zijn.

Zaterdag valt in het oosten eerst nog lichte regen, daarna wordt het vanuit het westen droog met een afwisseling van stapelwolken en zon. Aan zee zou een licht buitje kunnen ontstaan. Het wordt 5 graden in het oosten en 7 in het westen. De nacht naar zondag is in het binnenland kans op vorst.

Vanaf zondag krijgen krachtige Atlantische depressies het voor het zeggen. Dit betekent herfstachtig winterweer met van tijd tot tijd regen en veel wind. De kans op nachtvorst wordt na het weekend klein (10-20%) en overdag wordt het een graad of 7.

bron : Weeronline.nl