Kasteel van Sinterklaas was ook dit jaar weer een groot succes

Na ruim twee enerverende weken in het kasteel van Helmond zijn
Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten weer op terugreis naar Spanje. Zij
logeerden voor de tiende keer in het kasteel en ruim 25.000 mensen
kwamen op bezoek. Kinderen, ouders en grootouders uit alle windstreken
keken hun ogen uit in de zeer sfeervolle tijdelijke huishouding van de
Sint. Helmond heeft zich weer als Sinterklaasstad bij uitstek
gepresenteerd.Sinterklaasfeest St. Lambertuskerk
Het grote Sinterklaasfeest in de St. Lambertuskerk op zondag 23 november trok honderden kinderen. De Goedheiligman arriveerde bij de kerk met tientallen Zwarte Pieten. Binnen ontstak de Sint een Sinterklaaskaars voor alle (zieke) kinderen, die helaas niet aanwezig konden zijn. Dit jaar was het thema ‘Feest!!’ vanwege het tienjarig jubileum en er waren optredens van het Mierloos Kinderkoor o.l.v. Fanny Havekes, Toneelgroep Sint Trudoschool o.l.v. Christel Koolen, Jan van de Laar en het Pietenorkest. Alle aanwezige kinderen kregen lekkers en een presentje mee naar huis. Als afsluiting brachten de leden van het Catharinagilde Sinterklaas met veel pracht en praal nog een vendelgroet.

Digisint
Sinterklaas had een rechtstreekse verbinding met kinderen in het Elkerliekziekenhuis en diverse andere ziekenhuizen in de omgeving. Dankzij de moderne techniek kon hij live contact onderhouden met kinderen die daar tijdens de Sinterklaasperiode verbleven. Er hingen diverse camera’s in het kasteel zodat de kinderen konden meekijken en op gezette tijden richtte Sinterklaas zich rechtstreeks tot zijn zieke vriendjes en vriendinnetjes die helaas niet naar het kasteel konden komen. Sint is heel blij dat dankzij dit gesponsorde project ook deze kinderen het Sinterklaasfeest konden meevieren.

Speciale Dag donderdag 4 december
Op 4 december ontving Sinterklaas ruim 300 kinderen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking, autisme of een chronische ziekte. Gezien het strakke tijdschema op de reguliere bezoekdagen en omdat het middeleeuwse kasteel niet rolstoelvriendelijk is, vergt het bezoek van deze doelgroep wat extra ondersteuning en aandacht. Sinterklaas was zeer vereerd en blij dat ook hij deze bezoekers op zijn tijdelijke logeeradres kon ontvangen.

250.000ste bezoeker
Op 4 december werd de 250.000ste bezoeker van Het Kasteel van Sinterklaas op een speciale manier in het zonnetje gezet. De vijfjarige Pim Gruyters was de gelukkige. Ondanks dat hij ernstig ziek is, wilde hij natuurlijk toch graag Sinterklaas bezoeken. Dit was mogelijk op de Speciale Dag, waarbij het programma is aangepast. Pim kwam naar het kasteel met zijn ouders, broertje Ties (3) en zusje Lot (2). Hij mocht op de foto met Sinterklaas, kreeg een prachtig speelgoedkasteel van de Sint. Zo werd het een dag om nooit te vergeten.

Ruim 400 vrijwilligers
De organisatie van Het Kasteel van Sinterklaas kijkt terug op een zeer geslaagd jubileumseizoen. Grote dank gaat uit naar de ruim 400 vrijwilligers die zich buitengewoon enthousiast hebben ingezet voor dit grote Helmondse evenement. Zij waren in touw op vele terreinen; bijvoorbeeld op het gebied van decorbouw, logistiek, de planning van de schoolbezoeken, in het winkeltje, als gasteer/gastvrouw en niet te vergeten in de vele toneelrollen in Het Kasteel van Sinterklaas. Daarnaast bedankt de organisatie de ruim 100 bedrijven en organisaties die eveneens een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de realisatie van Het Kasteel van Sinterklaas 2014. In januari worden alweer de eerste voorbereidingen getroffen voor het volgende bezoek van de Sint.