Zachter weer op komst

Het grijze en koude winterweer zijn we kwijt, maar we slaan niet direct
door naar uitgesproken zacht weer. We krijgen guur herfstachtig weer.
Van tijd tot tijd waait het flink en regent het. Woensdag tot en met
vrijdag is het onstuimig met kans op storm! Tijdens rustige en heldere
nachten kan het begin van de week landinwaarts nog licht vriezen.

In het zuidoosten is de zon nog even te zien,  maar het raakt de komende uren ook daar zwaar bewolkt. In het noorden, noordwesten en westen valt vanochtend al regen. Ook trekt de zuidwestenwind flink aan.

Vanmiddag is het in het hele land bewolkt en valt van tijd tot tijd wat regen. Het wordt 5 graden langs de Duitse grens tot 10 graden op de westelijke stranden. Boven land staat daarbij een matige tot vrij krachtig wind (4-5 Bft.) en aan zee staat een vrij krachtige tot harde westelijke wind.

Vanavond trekt de regenzone via het zuidoosten het land uit en klaart het breed op. In het noorden volgen enkele buien met kans op onweer, hagel en windstoten. Tweede helft van de nacht maken ook de westelijke kustprovincies kans op een enkele bui.

In het binnenland koelt het tijdens brede opklaringen en bij weinig wind af tot rond het vriespunt. Het kan glad worden! Aan zee blijft het vrij stevig waaien uit het westen en liggen de minima rond een graad of 4.

Morgen zijn er in de ochtend vooral in de kustprovincies buien actief. Dit zijn felle buien die gepaard kunnen gaan met onweer en hagel. In het binnenland is het nog droog met enkele zonnige perioden. ’s Middags breiden de felle buien zich uit over het hele land. In de Limburgse heuvels kunnen de buien ook natte sneeuw opleveren.

De maxima lopen uiteen van 4 graden in het zuidoosten en oosten tot 7 graden aan zee. Er staat een matige, langs de kust vrij krachtige, westen- tot zuidwestenwind.

In de avond houden de buien aan. ’s Nachts doven ze landinwaarts steeds meer uit en komen er brede opklaringen. Tijdens deze opklaringen kan het licht vriezen en is er kans op gladheid.

Dinsdag begint de dag nog met enkele lichte buien in de kustprovincies. In de middag is het vrijwel overal droog met wolkenvelden en zon. Het wordt 5 tot 8 graden en eind van de dag gaat het flink waaien.

Woensdag wordt een onstuimige dag met in het Waddengebied kans op storm en zware windstoten! Het is bewolkt en in de nacht en ochtend zijn perioden met regen, gevolgd door losse buien in de middag. Koud is het niet met maxima rond 8 graden

Donderdag en vrijdag is het eveneens onstuimig en nat met stormkansen en zware windstoten. Het is daarbij vrij zacht met maxima rond 8 graden en minima rond 4 graden. In het weekend wordt het iets rustiger en kouder, maar de buienkans blijft.

bron : Weeronline.nl